Xiaomi Mi 12: goed nieuws en slecht nieuws

De Xiaomi Mi 12 zal de zware taak hebben om de goede dingen die gezien zijn op de Xiaomi Mi 11 te bevestigen en mogelijk zelfs eerder op de markt te komen.

Na het succes en de geweldige recensies die de Xiaomi Mi 11-serie heeft ontvangen, is het al tijd om uit te kijken naar het model van volgend jaar: de Xiaomi Mi 12. Het wordt een heel belangrijk model, want met de huidige Mi 11 is Xiaomi (Ultra-versie afgebeeld) erin geslaagd om het dak van de Android-wereld te raken, en overtreft zelfs Samsung in de verkoop in sommige kwartalen, en de Mi 12 heeft de taak om dit succes te bevestigen.

Het zal proberen om dit te doen door het volgen van dezelfde weg die is genomen door de Xiaomi Mi 11: hardware en bouwkwaliteit van echte top van het assortiment, maar tegen een lagere prijs dan de concurrentie. Het zal natuurlijk geen goedkope smartphone zijn, maar wel een toestel met een uitstekende prijs/prestatieverhouding. De timing van de lancering en de daadwerkelijke beschikbaarheid op de markt zullen cruciaal zijn, aangezien de Mi 12 het eerste toestel met Qualcomm’s nieuwe SoC zal moeten zijn, net zoals de Mi 11 het eerste toestel met Qualcomm Snapdragon 888 was. Het goede nieuws is dat Xiaomi volgens de laatste geruchten uit China zeer binnenkort de Mi 12 met Snapdragon 898 (of 895, het is nog onduidelijk hoe de opvolger van Snapdragon 888 gaat heten) zal kunnen onthullen. Het slechte nieuws is dat het misschien niet eens kan beschikken over de aangepaste Android-interface MIUI 13. Hier is wat we kunnen verwachten, volgens geruchten uit het Verre Oosten.

Xiaomi Mi 12 komt in november

Al met de lancering, helaas op dit moment alleen in China, van de nieuwe Mi Mix 4 heeft Xiaomi iedereen laten zien hoe het erin slaagt om technologische innovatie te combineren met een standaard en geconsolideerd hardwareplatform. Er wordt veel verwacht van de Mi 12 op het gebied van kracht, scherm, camera’s en batterijduur.

Xiaomi Mi 11 arriveerde eind december 2020, Xiaomi Mi 12 zou al in november 2021 kunnen arriveren (en niet december zoals oorspronkelijk gepland) omdat de pandemische vertragingen dit jaar korter zullen zijn dan vorig jaar. Wat de prioriteit van de chiplevering betreft, zou Xiaomi hier geen probleem mee moeten hebben: het is een van de grootste smartphonefabrikanten ter wereld, dus wie zou zijn leverancier niet willen zijn?

Hier wordt de hypothese van een vroege lancering en Snapdragon 898 aan boord van het toestel geloofwaardig. Ter herinnering, de Snapdragon 898 zal aanzienlijk krachtiger en efficiënter zijn dan de huidige 888. Terwijl de 888 één ultragrote ARM X1-kern op 2,85 GHz, drie grote ARM A78-kernen op 2,42 GHz en vier kleine ARM A55-kernen op 1,7 GHz heeft, zal de nieuwe Snapdragon 898 naar verwachting één ultragrote ARM X2-kern op 3,09 GHz hebben en de overige kernen niet verschillen van het verleden, maar hij zal worden gefabriceerd in 4 nm in plaats van 5 nm en zal daardoor minder stroom verbruiken.

Xiaomi Mi 12 met MIUI 13?

Het slechte nieuws voor Xiaomi-fans is echter dat de Mi 12 mogelijk te vroeg op de markt komt om de nieuwe MIUI 13 te krijgen en genoegen zal moeten nemen met MIUI 12.5.

Lei Jun, de oprichter en CEO van Xiaomi, heeft herhaaldelijk gezegd dat MIUI 13 eind 2021 zal verschijnen, dus het is geen uitgemaakte zaak dat de Mi 12 en MIUI 13 samen zullen verschijnen. Het blijft echter een uitgemaakte zaak dat de Mi 12 de eerste smartphone van Xiaomi zal zijn die een update krijgt naar MIUI 13, zodra de nieuwe interface standaard beschikbaar is.