Cashback-terugbetalingen: slecht nieuws voor wie zijn IBAN wijzigt

Diegenen die in de IO-app een verkeerde IBAN hebben ingevoerd, zullen moeten wachten om de cashback-terugbetaling van maximaal 150 euro te ontvangen: Nu weten we hoeveel, en het is geen goed nieuws

Het eerste semester van het cashbackprogramma van de staat is nu al maanden voorbij, het tweede semester is geannuleerd, er is nog geen definitief nieuws over de herstart van het initiatief in januari 2022 en intussen zijn er nog steeds gebruikers van het programma die de terugbetaling voor het eerste semester niet hebben ontvangen.

We hebben het niet over de €1.500 Super Cashback, waar nog een lange aanlooptijd voor is, maar over de gewone Cashback van maximaal €150 voor gebruikers die in de periode januari-juni 2021 minstens 50 geldige transacties hebben gedaan. De overgrote meerderheid van hen heeft gekregen waar zij recht op hadden, maar sommigen van hen nog steeds niet. Zoals bekend komt het probleem bijna altijd voort uit ofwel het invoeren van het verkeerde IBAN voor creditering in de IO app, ofwel het niet invoeren van het IBAN zelf. Maar wat gebeurt er nadat de gebruiker van IBAN is veranderd? Na hoeveel tijd komt de cashback-terugbetaling aan?

Cashback-terugbetalingen: de boodschap op IO

Velen hebben deze vragen gesteld en sommigen hebben ook de online-ondersteuning van de IO-app gevraagd, en allemaal hebben ze dezelfde boodschap van verduidelijking gekregen. Een belangrijk bericht, want het vertelt ons wanneer de terugbetalingen worden gedaan.

IO legt in het bericht uit dat “alle overboekingen zijn gedaan naar het IBAN voor tegoed dat was ingesteld in de IO-app op 15 juli, toen alle door deelnemers aan het Cashback-programma ingevoerde gegevens werden verzameld en doorgestuurd naar Consap”.

Dientengevolge hebben degenen die op die datum geen IBAN hadden ingevoerd, of een verkeerd IBAN hadden ingevoerd, de eerste terugbetalingsronde “gemist”. Maar zij hebben het recht op terugbetaling niet verloren: zij kunnen hun IBAN vandaag nog corrigeren. Het zal echter enige tijd duren van correctie tot betaling. Hoe lang? Nogal een tijdje.

Cashback-terugbetalingen: wanneer het geld aankomt

Deze vraag is ook beantwoord door het IO-ondersteuningsteam, maar het antwoord zal niet veel gebruikers blij maken die hun IBAN hebben gewijzigd: “Binnen 60/90 dagen na registratie van het nieuwe IBAN in de IO-app, zal Consap een nieuwe overboeking doen en ontvangt u opnieuw een bericht in de app met het resultaat van de operatie”.

Er is dus een wachttijd: vanaf het moment dat het IBAN wordt gewijzigd voor het tegoed tot de afgifte van de terugbetaling, kan het in feite wel 3 maanden duren.