Xiaomi nieuwe nummer twee op smartphonegebied

De Chinese smartphonefabrikant Xiaomi heeft Apple voor het eerst ingehaald op de wereldwijde smartphonemarkt. Dit blijkt uit een rapport van marktonderzoeker Canalys. Xiaomi verkocht 83 procent meer mobiele telefoons dan het jaar ervoor.

De Chinese provider Xiaomi heeft de plaats ingenomen van concurrent Huawei, getroffen door Amerikaanse sancties, op de wereldwijde smartphonemarkt. Volgens berekeningen van analysebureau Canalys is Xiaomi in het tweede kwartaal wat de verkoop van toestellen betreft naar de tweede plaats op de ranglijst opgeklommen en is het de marktleider Samsung dicht genaderd. Xiaomi zag zijn verkoop binnen een jaar met 83 procent stijgen en bereikte een marktaandeel van 17 procent. Samsung kwam binnen op 19 procent. Apple met zijn iPhone volgde op de derde plaats met 14 procent, meldde Canalys vrijdagavond.

Huawei was tot vorig jaar de op een na grootste smartphoneverkoper en stond op het punt om een sprong naar de top te maken. Maar na sancties van de Amerikaanse regering verloor het Chinese bedrijf voor netwerkapparatuur en elektronica de toegang tot diverse westerse technologieën. Bijzonder pijnlijk voor de internationale smartphone-industrie was dat Huawei sindsdien niet meer in staat was nieuwe telefoons met Android en Google-diensten te lanceren. Daarom moest Huawei onder meer een eigen app-platform bouwen.

Huawei is uit de wereldwijde lijst van grootste smartphone-aanbieders gevallen, ook al speelt het concern in China nog steeds een belangrijke rol. De top 5 wordt gecompleteerd door Oppo en Vivo, ook Chinezen, elk met een marktaandeel van ongeveer tien procent.