China staat op het punt zijn kunstmatige zon aan te zetten

De eerste kunstmatige zon, gemaakt in China en EAST genoemd, breekt alle records en bereikt 120 miljoen graden Celsius.

Eén van de mooiste aspecten van de vooruitgang is dat we met behulp van nieuwe technologieën in potentie alles kunnen maken. Er zijn mensen die kunstmatige satellieten van paddestoelen in elkaar willen zetten, mensen die maskers hebben samengesteld om bijen te redden, en mensen die futuristische steden op Mars plannen.

In China wilden ze verder gaan en wat we de eerste kunstmatige zon zouden kunnen noemen, creëren. Het project dateert van december 2019, toen de Chinese regering aankondigde dat zij een apparaat had gemaakt om kernfusie na te bootsen, hetzelfde soort reactie dat de zon van energie voorziet. Een jaar later werd de reactor voor het eerst opgestart, maar nu pas staat hij opnieuw in de belangstelling van de wetenschappelijke gemeenschap.

Ja, want naar eigen zeggen van de makers heeft de Chinese EAST-reactor (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) in de ochtend van 28 mei een nieuw wereldrecord gevestigd. En uiteindelijk ‘lichtte’ het op als het belangrijkste hemellichaam. De Experimental Advanced Superconducting Tokamak bereikte een plasmatemperatuur van 120 miljoen graden Celsius, die hij gedurende 120 seconden stabiel wist te houden en bovenal onder controle wist te houden. Niet alleen dat, maar gedurende de volgende 20 seconden was China’s ‘zon’ bijna 160 miljoen graden Celsius, aldus lokale kranten.

Het vorige record van 100 miljoen graden gedurende 10 seconden werd hiermee ruimschoots overtroffen, waarmee een uitzonderlijke mijlpaal voor onderzoek werd bereikt. Voor Li Miao, directeur van de natuurkunde-afdeling van de Southern University of Science and Technology in Shenzhen, is dit een belangrijke stap om de temperatuur gedurende lange tijd stabiel te houden en de kernfusiereactor op volle toeren te laten draaien.

Terwijl onze zon deze reactie op natuurlijke wijze kan opwekken – voornamelijk door de zwaartekracht – moeten wij superkrachtige en stabiele generatoren gebruiken om de atomen bij elkaar te dwingen. Deuterium, een element dat hoofdzakelijk in water voorkomt, kan worden gebruikt om hun beweging aan te drijven: één liter zeewater bijvoorbeeld kan door kernfusie het energie-equivalent van 300 liter benzine produceren.

We weten nog steeds niet wanneer we dit soort energie daadwerkelijk zullen kunnen gebruiken. Volgens Lin Boqiang, directeur van het China Centre for Energy Economics Research, zal het minstens 30 jaar duren om een werkende kunstmatige zon te produceren. De huidige resultaten zijn echter bemoedigend en brengen ons dichter bij dat gedenkwaardige moment waarop wij in staat zullen zijn schone en vrijwel onbeperkte energie te produceren. Net als die van een ster.

Andrea Guerriero