UFL is het nieuwe fair-to-play voetbalspel dat FIFA en PES onderuit zal halen

Strikerz kondigt een nieuw voetbalsimulatie videospel aan, gebaseerd op de Unreal Engine, en windt er geen doekjes om: het zal revolutionair zijn in vergelijking met FIFA en PES.

Het historische duopolie tussen FIFA en PES (waarbij de laatste vanaf dit jaar eFootball heet) zou binnenkort doorbroken kunnen worden door een derde kanshebber voor de troon van het beste voetbalvideospel: UFL. Aangekondigd, maar niet echt onthuld, gisteren bij de opening van Gemescon 2021, is UFL het resultaat van meer dan vier jaar werk door ontwikkelaar Strikerz Inc, die op dit moment geen andere bekende videogames lijkt te hebben gemaakt.

Er is veel nieuwsgierigheid, maar weinig echt nieuws, over de komst van UFL: Strikerz heeft een eerste teaser video vrijgegeven, waaruit we alleen begrijpen dat het spel gebaseerd is op de Unreal Engine, dat het free-to-play zal zijn en, bovenal, dat het fair-to-play zal zijn. Deze laatste definitie betekent op papier weinig, maar is in wezen een klap voor FIFA en eFootball, die door veel spelers worden beschouwd als twee pay-to-win-titels: als je geen spelers en teams koopt, is er geen hoop om te winnen. Op dit moment kunnen we UFL dus alleen beschrijven aan de hand van de woorden van de ontwikkelaar, toevertrouwd aan een eerste persbericht waarin het spel wordt aangekondigd.

UFL: wat Strikerz Inc.

UFL zal niet veel ruimte hebben om te manoeuvreren tussen de twee reuzen PES en FIFA, die al exclusieve licentieovereenkomsten hebben gesloten met alle grote teams uit de voetbalwereld. We zullen de beroemde teams niet met hun echte namen vinden.

We zullen echter wel 5.000 spelers met hun naam, achternaam en gezicht vinden, dankzij een overeenkomst tussen Strikerz en FIFPRO, de internationale megabond die de beeldrechten van meer dan 65.000 voetballers wereldwijd beschermt. De spelers zullen worden beoordeeld op basis van gegevens die worden verzameld door InStat, een van ’s werelds grootste bedrijven op het gebied van sportstatistieken.

De aspiraties van de UFL zijn allesbehalve bescheiden: “We willen voetbalvideospellen vanaf de grond opnieuw uitvinden en spelers over de hele wereld een spannende en revolutionaire fair-to-play-ervaring bieden”. We zullen zien.

UFL: Wanneer komt het

Deze vraag is nog niet beantwoord, want Strikerz noemt geen datum en zegt alleen dat “UFL wordt ontwikkeld vanaf 2016. Het spel zal gratis kunnen worden gedownload en we zullen regelmatig nieuwe functies en updates toevoegen zonder verplichte betalingen of jaarlijkse kosten”.

Toen verduidelijkt Strikerz: “Het nieuwe videospel zal beschikbaar zijn voor alle grote consoles, de releasedatum zal binnenkort worden bekendgemaakt”.