Faxen versturen ondanks VoIP

Deutsche Telekom is van plan om geleidelijk over te schakelen op VoIP en vanaf 2018 geen ISDN-aansluitingen meer te verkopen. Dit zal de faxtransmissie zeer bemoeilijken of verhinderen, zegt telecommunicatie-aanbieder Fax.de en adviseert om in de toekomst over te schakelen op faxdienstverleners op het web.

Faxtransmissie werkt met een constante datatransmissiesnelheid van 64 kbit/s, die ISDN, maar niet VoIP, kan garanderen, aangezien deze technologie, die is geoptimaliseerd voor spraaktransmissie, af en toe resulteert in verlies van datapakketten. Het verlies van datapakketten leidt echter tot de beëindiging van faxtransmissies die afhankelijk zijn van modemsignalen. Er vindt geen faxtransmissie plaats.

Het T.38-protocol dat nodig is voor fax over IP wordt door veel VoIP-providers niet ondersteund. De reden die hiervoor wordt opgegeven is dat modemverbindingen ook werken via de hoogwaardige VoIP-verbindingen. Maar ondanks grote bandbreedtes zijn pakketverliezen of runtime fluctuaties op elk moment mogelijk bij internetverbindingen, weet Bernd Zschaler van Fax.de. “Met de juiste routerinstellingen lukt het nog wel om een fax van één pagina te versturen, maar faxen van meerdere pagina’s via VoIP zijn onmogelijk”.

Zijn bedrijf Fax.de heeft ISDN-lijnen in het glasvezelnetwerk beveiligd om de onderliggende betrouwbare transmissie van modemsignalen te garanderen. Klanten van Fax.de kunnen de faxdienst via het internet beheren. De door hen geüploade digitale documenten worden in het telefoonnet uitsluitend via analoge en ISDN-lijnen verzonden, aldus Fax.de. Het eigen Duitse datacenter zorgt voor ongestoorde processen.

Bij het kiezen van een faxprovider raadt Zschaler over het algemeen aan om naar de kleine lettertjes te kijken: “Sommige diensten versturen alleen tekst, terwijl wij de hele lay-out inclusief logo’s en afbeeldingen transporteren. Als de leverancier de fax uitprint en per post bezorgt en de bezorgpoging mislukt, kan men geconfronteerd worden met de snelheid en de prijzen van de Deutsche Post en zijn de voordelen van de fax verdwenen.”