IFA laat goede stemming achter in de branche

De hoge verwachtingen niet helemaal ingelost, maar de cijfers van vorig jaar overtroffen – de cijfers van de IFA van dit jaar laten een gemengde indruk achter. Maar wat de stemming betreft, is er geen twijfel mogelijk: de consumentenbeurs onder de Berlijnse radiotoren heeft zeker een goede indruk gemaakt op bezoekers, exposanten en organisatoren.

Als de cijfers een beetje meezitten, moet IFA 2007 zich meten met twee voorgaande jaren. Want 2006 was de eerste consumentenelektronicashow sinds 1970 die buiten het aloude tweejaarlijkse ritme werd gehouden. Omdat de beslissing erg laat werd genomen, was de aanlooptijd voor een aantal grote namen uit de sector te kort, zodat belangrijke exposanten ontbraken en de cijfers daardoor ook slechter waren.

De organisatoren zelf hadden de vergelijking met de “gewone” show van 2005 in het spel gebracht, omdat ze hoopten de bezoekersaantallen van net onder de 250.000 van toen weer te halen. De doelstelling werd echter niet gehaald: 235.000 werden er dit jaar geteld, 225.000 bruto in 2006, de Vereniging van de Duitse Jaarbeursindustrie (AUMA) meldt iets minder dan 212.500 bezoekers.

In ieder geval was er een recordaantal exposanten, met 1.212 meer dan ooit tevoren (volgens hun eigen cijfers: 1.202 in 2005 / 1.049 in 2006). Evenzo was het ordervolume van de merkfabrikanten gestegen tot ongeveer 2,7 miljard euro, d.w.z. met ongeveer tien procent ten opzichte van het voorgaande jaar. En de verhuurde oppervlakte benaderde met 104.000 vierkante meter weer het goede cijfer van 2005 (109.000 vierkante meter), na 93.000 vierkante meter in het jaar daarvoor.

De Good Mood Fair

Maar veel belangrijker dan de nuchtere cijfers is de emotionele dynamiek die de beurs achterlaat. Grotere schermdiagonalen, een meer verfijnd design en slimme bedieningselementen vielen duidelijk in de smaak bij de bezoekers. Want dit waren de criteria op basis waarvan vakbezoekers hun bestellingen plaatsten. En ook de consumenten waren enthousiast over de nieuwe producten. Er heerste een koopstemming in de hallen – die nu moet overslaan naar de komende kersthandel.

Dr. Rainer Hecker, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Gesellschaft für Unterhaltungselektronik (gfu), de organisator van IFA, ziet zelfs een nieuwe trend na gesprekken met detailhandelaren en bezoekers: “De belangstelling van de consument voor de technologische innovaties, voor de producten van onze branche, die het leven in veel opzichten gevarieerder maken, is ongebroken. De topprioriteiten van onze klanten zijn kwaliteit, service en de waarde van de apparatuur – de koopjesjagersmentaliteit voor de exclusief goedkoopste aanbieding is duidelijk aan het wegebben!”

Trend naar duurdere producten

Of dit ook echt het geval is, valt nog te bezien. In ieder geval zet de CE-handel in op toestellen met een hogere uitrusting en op platte beeldschermen met een schermdiagonaal van 40 inch en meer. Dit is ter compensatie van de snelle prijsdaling. De sector hoopt dat het economisch optimisme ondanks de huidige prijsstijgingsdebatten zal zegevieren en dat de klanten, gezien de huidige produkten, geld over zullen hebben. Volgens Hecker zal er in 2007 23 miljard euro worden omgezet in consumentenelektronica.

Maar wat de IFA ook liet zien, ondanks alle euforie, was het feit dat de digitalisering van media, de zogenaamde “convergentie” van IT en CE, nog in de kinderschoenen staat. LCD-TV en DVB-T zijn al bekender, maar de digitalisering van TV-ontvangst via kabel en satelliet, de stap van HDTV naar FullHD, van SMS en MMS naar mobiele telefoon-TV, van DVD naar HD-DVD of Blu-ray disc – slechts een paar “early adopters” doen mee. Deskundigen waarschuwen nu al dat klanten overweldigd zullen raken als er voortdurend nieuwe standaarden worden geïntroduceerd en kopers de indruk krijgen dat ze altijd al verouderde technologie hebben gekocht.

Persuasion made easier

Misschien was dit ook wel wat de IFA van dit jaar zo charmant maakte: Het feit dat de bezoekers niet overal overladen werden met compleet nieuwe technologie. In plaats daarvan waren er meer volwassen, verbeterde producten te zien, die ten minste de indruk wekten dat ze niet meer zo ingewikkeld te bedienen zijn als de eerste generaties ontvangers en recorders voor digitale televisie, en toch zijn toegerust voor de toekomst.

Dit is ook een kans voor de handel, omdat deze met het oog op de huidige producten de klanten gemakkelijker kan overtuigen. Dit geldt niet alleen voor televisieontvangst, maar ook voor digitale foto- en videocamera’s, navigatieapparatuur of computers – van PDA’s tot thuisservers en notebooks.