iPhone 12 wordt duurder door 5G

Als je teleurgesteld bent door het gebrek aan 5G-connectiviteit op de iPhone 11, troost je dan: je hebt in ieder geval een beetje geld bespaard, want door het nieuwe 5G-modem (vrijwel zeker een Qualcomm Snapdragon X55) zullen toekomstige iPhone 12’s in 2020 flink meer gaan kosten.

Dat is de voorspelling van de gerenommeerde marktanalist Ming-chi Kuo, die in een notitie aan beleggers uitlegt dat de nieuwe 5G-modem Apple zal dwingen een moederbord te bouwen dat 35% groter en duurder is dan het moederbord dat wordt gebruikt in de iPhone 11. Bij deze kostenstijging moet nog die van andere smartphone-onderdelen worden opgeteld, zoals het chassis. Een groot deel van het probleem, legt de analist uit, is te wijten aan de warmteafvoervereisten van de nieuwe 5G-antennes, die onder meer niet mogen worden bedekt door metalen oppervlakken, anders wordt het signaal ernstig aangetast.

5G zal het ontwerp van iPhones veranderen

Al in het verleden heeft Kuo aangekondigd dat we nieuwe productieprocessen en een ander, complexer ontwerp mogen verwachten bij de toekomstige iPhone 2020, die paradoxaal genoeg zou kunnen lijken op de oude iPhone 4. Het interne frame van de iPhone 12 zal van metaal zijn, maar met segmenten van een ander materiaal (bij de antennes): waarschijnlijk glas of saffier. Door deze veranderingen zullen de productiekosten van het frame met 50-60% stijgen, terwijl de kosten van de glazen cover met 40-50% zullen toenemen.

Hoeveel gaat de iPhone 12 kosten?

De iPhone 11 is zeker geen goedkope smartphone: de lanceringsprijs begon bij 839 euro voor de standaardversie met 64 GB opslagruimte en liep op tot maar liefst 1.689 euro voor de top-of-the-line iPhone 11 Pro Max met 512 GB opslagruimte. Het andere topmodel, de 256GB iPhone 11 Pro, werd gelanceerd voor een prijs van 1.049 euro. Het is op dit moment nog niet duidelijk, maar we kunnen het raden door naar de concurrentie te kijken: Samsung verkoopt zijn Galaxy S10 met 128 GB nu voor €929, terwijl de 5G-versie met 256 GB te koop is via de TIM-operator voor €1.279.

iPhone 12: Ming-chi Kuo’s andere voorspellingen

De analist legde zijn investeerders uiteindelijk uit dat Apple VCSEL-afstandsmeters, time-of-flight sensoren, zal gebruiken op de nieuwe iPhone 12 om de fotokwaliteit te verbeteren en meer geavanceerde augmented reality-functies te implementeren op toekomstige iPhones in 2020. Kuo voorspelt ook een kleinere inkeping voor de TrueDepth-camera op het 2020-model, en een volledig scherm in 2021.