Wi-Fi-beveiliging, welk protocol te kiezen

WEP, WAP, WAP2, AES of TKIP, er zijn verschillende beveiligingsprotocollen en encryptie-algoritmen voor routers. Hier leest u welke u moet kiezen en hoe u ze instelt

Alle routers maken gebruik van beveiligingsprotocollen, die dienen om de gegevensuitwisseling te beschermen die plaatsvindt tussen de modem en andere Wi-Fi-apparaten in huis. Niet alle algoritmen, die worden gekenmerkt door moeilijk te begrijpen acroniemen, bieden hetzelfde niveau van bescherming. Welke moet u kiezen?

In het algemeen zijn de meeste routers compatibel met de WPA2-standaard, die staat voor Wi-Fi Protected Access, een verbeterde versie van WAP. Dit is het meest veilige protocol en omvat twee versleutelingssystemen: AES en TKIP. De andere protocollen zijn: WEP, een oud en zeer kwetsbaar beveiligingssysteem, en WAP, dat betrouwbaarder is dan WEP, maar nog steeds een inbraakrisico inhoudt. De functie van de protocollen is het netwerk af te schermen tegen mogelijke inbraken. Als de draadloze verbinding bijvoorbeeld geen sterke beveiliging heeft, kan iedereen deze onderscheppen. Daardoor zou een hacker veel van onze persoonlijke gegevens kunnen bemachtigen.

Verschil tussen AES en TKIP

We hebben het gehad over de verschillende protocollen en de twee encryptiesystemen AES en TKIP. De eerste is een norm die, wat de veiligheid betreft, een hogere graad van bescherming biedt. TKIP, daarentegen, is een geldig encryptiesysteem, maar niet zo goed als het AES-algoritme. TKIP, dat staat voor Temporal Key Integrity Protocol, werd ingevoerd als beschermingsnorm voor het WAP-protocol van de eerste generatie. Je hoofd tolt, is het niet? Maak je geen zorgen, het zal snel duidelijker worden.

De AES-encryptiestandaard, Advanced Encryption Standard, wordt verondersteld in de eerste plaats de Wi-Fi-verbinding af te schermen met behulp van het WAP2-protocol. Dit is niet altijd het geval. Sommige apparaten zijn alleen compatibel met TKIP, wat betekent dat de router het WAP2-protocol en het TKIP-algoritme zal gebruiken.

Een ander item dat u naast de beveiligingsprotocollen van de router zult aantreffen, is de PSK, pre-shared key, waarmee de geheime sleutel van de modem wordt bedoeld.

Het veiligste protocol

Samengevat vindt u dit in de beveiligingsinstellingen van de router: WEP 64, WEP 128, die beide, zoals we hebben gezien, zeer kwetsbaar zijn, WAP-PSK (TKIP), WAP-PSK (AES), WAP2-PSK (TKIP), WAP2-PSK (AES) en WAP2-PSK (TKIP -AES). Uiteraard kunt u ook besluiten om geen beveiligingssysteem te gebruiken, wat absoluut niet aan te bevelen is.

In het licht van alles wat we hebben gezegd, dicteert de logica dat u het WAP2-PSK (AES)-paar kiest. De reden hiervoor is eenvoudig: WAP2-PSK is het veiligste uitwisselingsprotocol, terwijl AES het beste versleutelingssysteem is.

Het enige wat u hoeft te doen is in te loggen op uw router en te controleren of de standaard standaard door uw apparaat standaard is geactiveerd. Zo niet, verander het. Als er problemen zijn met het netwerk, bijvoorbeeld met een apparaat dat alleen TKIP gebruikt, kunt u altijd terugkeren naar het vorige protocol.