IPhone SE 3 wordt hetzelfde als iPhone SE 2

Derde generatie iPhone SE nadert debuut: geruchten beweren dat SE 3 ook trouw zal zijn aan de filosofie van zijn voorgangers

Apple gaat door in dezelfde richting die in 2016 werd ingezet, toen het een filosofisch ongekende iPhone presenteerde: Het ging om de SE van de eerste generatie, een product met het design van de iPhone 5/5s maar met veel specificaties, waaronder de chips, van de krachtige en dure iPhones van die generatie, namelijk de iPhone 6s en iPhone 6s Plus.

Het project ging een paar jaar op stand-by tot 2020, toen Apple besloot om het terug te brengen met een nieuw model, de tweede generatie iPhone SE. Er was sprake van een generatiesprong, maar de onderliggende filosofie bleef volledig ongewijzigd: design van enkele jaren eerder, specifiek dat van de iPhone 8, maar een technisch prospectus dat is afgestemd op dat van de iPhone 11, compleet met de nieuwste en krachtigste chip van Apple. De Apple-operatie heeft veel kritiek gekregen, maar de cijfers hebben duidelijk een ander soort oordeel gegeven, en daarom is Apple bereid om het opnieuw te proberen: in de pijplijn zit de iPhone SE 3, derde generatie.

Design is niet erg modern, maar het “hart” is erg jong

Geen esthetische revolutie aan de horizon voor de iPhone SE 3. Om dit te beweren is een Japanse bron, volgens welke de volgende iPhone goedkoop en de vorige generatie gelanceerd in 2020 zal bijna niet te onderscheiden zijn. Er komen misschien een paar nieuwe kleurstellingen, maar afgezien daarvan zijn er volgens de geruchten geen cosmetische veranderingen.

Binnenin zullen er wel wat veranderingen zijn, maar geen omwentelingen. Apple is van plan de iPhone SE 3 uit te rusten met de nieuwste chip, de krachtige A15 Bionic-chip die zowel de iPhone 13 als iPhone 13 Pro aandrijft. Het bedrijf deed hetzelfde in 2020 met zijn voorganger, en het gerucht gaat dat het hetzelfde zal doen met het project waaraan het werkt.

De winst zou deze keer echter tweeledig zijn, aangezien de iPhone SE 3 5G-connectiviteit zal krijgen dankzij de “diensten” van de A15 Bionic-chip, waardoor het veel toekomstbestendiger is dan zijn voorganger. Het is onduidelijk of de 3 GB RAM-geheugen van de laatstgenoemde ook op de iPhone SE 3 zal worden gebruikt, maar als dat niet het geval is, suggereren de geruchten 4 GB, hetzelfde als op de iPhone 13 en 13 mini.

Compact display, geliefde Touch ID

Dat is het einde van het nieuws volgens de laatste geruchten en volgens de anticipaties die in de zomer binnenkwamen van de betrouwbare analist Ming-Chi Kuo, die beweerde dat Apple een lichte herziening van het 2020-project aan het plannen was, dat wil zeggen enkele wijzigingen in de functies, maar met ongewijzigde esthetiek.

Het feit dat de styling van de iPhone SE 3 ongewijzigd blijft, betekent dat het toestel zal beschikken over het vertrouwde 4,7-inch IPS-display met prominente bezels eromheen, die zeker niet erg modern zijn, maar genoeg ruimte laten voor de fysieke Touch ID, de vingerafdruklezer die veel Apple-klanten graag terug zouden zien in plaats van Face ID, vooral na een jaar pandemie.

De massaproductie van de iPhone SE 3 zal naar verwachting in december op gang komen met het oog op een release in het eerste kwartaal van 2022. De prijs zou volgens de geruchten gelijk blijven aan die van de huidige generatie.