Fietsdelen is een innovatieve mobiliteitsdienst die zich in veel steden over de hele wereld verspreidt. Overheidsinstanties richten zich steeds meer op duurzame en alternatieve vervoersmiddelen en bieden burgers diensten aan die groene oplossingen garanderen om zich in de stad te verplaatsen zonder gebruik te maken van auto of bus. In feite is het delen van e-fietsen een groeiende realiteit die velen hebben leren waarderen en benutten. Laten we eens uitzoeken wat bike sharing betekent, wat het is en hoe het werkt.
Hoe elektrische fietsverhuur werkt: wat is bike sharing
Bike sharing betekent letterlijk “een fiets delen”. Het is een initiatief dat zich over een aantal Europese en Amerikaanse steden heeft verspreid en een groot succes is geworden, met als doel de burgers aan te moedigen tot een duurzamere en zuinigere levensstijl. Waar bestaat het uit? Je huurt een fiets wanneer je hem nodig hebt en wanneer je wilt, en hij wordt ter beschikking gesteld in stadscentra. De eerste initiatieven voor fietsdeling ontstonden dankzij de inspanningen van enkele vooruitziende administraties die besloten een vloot fietsen ter beschikking te stellen van alle burgers om te gebruiken en deze aan het eind van de rit op bepaalde inzamelpunten achter te laten.
Fietsdeling werkt zoals autodelen. Fietsen worden ter beschikking gesteld op specifieke plaatsen, in de buurt van toeristische attracties of stations, in speciale stallingen. Om ze te huren, hoef je alleen maar een app op je smartphone te downloaden en de fiets te ontgrendelen door de QR-code te omkaderen of een contactloze kaart te gebruiken.
Fietsdeeldiensten hebben in Italië veel succes geboekt. Het zijn groene, praktische en goedkope oplossingen die beantwoorden aan de behoeften van slimme mobiliteit. Door een fiets te huren kunt u de uitstoot van koolstofdioxide in steden verminderen, u gemakkelijk verplaatsen, het verkeer vermijden en het parkeerprobleem elimineren. De huurprijzen zijn gekoppeld aan de verschillende bedrijven, hoewel meestal een kleine aanbetaling en een vast bedrag worden gevraagd. In de meeste gevallen betaal je de huur pas na de eerste dertig minuten. Er zijn ook jaar- en maandabonnementen.
Fietsdelen in Italië
Fietsdelen in Italië heeft zich als een lopend vuurtje verspreid en heeft zelfs de meest sceptische gebruikers overtuigd. Tegenwoordig kunnen in bijna alle grote en middelgrote steden elektrische of trapondersteunde fietsen worden gehuurd. Cuneo, Savigliano en Parma behoorden tot de eerste centra die in deze bijzondere vorm van mobiliteit geloofden. In Rome heeft het delen van fietsen zich snel verspreid, met speciale parkeerterreinen en de overheid die de weg vrijmaakt voor nieuwe openbare en particuliere exploitanten. Het is geen toeval dat Bike sharing een van de pijlers is van de nieuwe Romeinse mobiliteit, met specifieke reglementeringen en stimulansen voor operatoren die in de hoofdstad willen investeren om duurzame en uitgebreide mobiliteitsmodellen te promoten. Milaan is niet anders, met verschillende exploitanten die de markt hebben betreden en veel actieve stations. Net als bij elektrische scooters bieden veel bedrijven een gratis dienst aan, zodat huurders hun fiets overal in de stad kunnen achterlaten.
Hoe huur je een elektrische fiets
Fietsdelen voor elektrische fietsen is nu een realiteit in veel steden met verschillende exploitanten. In Rome, bijvoorbeeld, vinden we Jump by Uber met zijn rode e-bikes. De huur kost 0,20 euro per minuut plus 50 cent voor het ontgrendelen van de fiets, die een maximumsnelheid van 25 km/u kan halen. Een andere populaire operator is Helbiz, dat een vloot van duizenden elektrische fietsen en scooters heeft in Milaan, Rome, Verona en Turijn. Wie de verhuur-app downloadt, krijgt het Helbiz Unlimited-abonnement aangeboden, waarmee hij voor €29,99 per maand in elke stad zoveel gebruik kan maken van elk type voertuig als hij wil.
Mobike valt op met zijn zilverkleurige en oranje elektrische fietsen. Het biedt een “traditionele” gratis floating bike sharing dienst aan die actief is in vele steden waaronder Bologna. In Milaan ten slotte biedt de gemeente BikeMi aan, waarvoor een abonnement (dat ook per dag kan worden afgesloten) en parkeergelegenheid in speciale rekken nodig zijn.
Het populairste platform is Rentandfit, een site die in het midden van de afsluiting is opgezet en perfect is voor iedereen die de sensatie van een fietstocht wil ervaren. Rentandfit is ontworpen voor zowel experts als beginnende fietsers en “is niet ontworpen om te voorzien in slechts één segment van gebruikers, zoals MTB- of racefietsliefhebbers, of slechts één behoefte, zoals korte intermodale reizen, maar biedt de juiste fiets voor verschillende doelen en gebruiksmomenten”.
Het portaal heeft een uitgebreide catalogus die naast elektrische fietsen ook racefietsen, MTB’s, trekkingfietsen, mountainbikes en city e-bikes omvat. Er zijn ook co-pilots, fietsen voor kinderen die aan de fiets van hun ouders kunnen worden gekoppeld. De dienst is actief in Lombardije, Veneto, Trentino en Piemonte, met name in toeristische gebieden.
Aan deze volledig Italiaanse start-up wordt het Duitse bedrijf Bim Bim Bikes toegevoegd. Deze fietsverhuur aggregator bestrijkt een groter gebied, waaronder Midden- en Zuid-Italië. Wie de voorkeur geeft aan een meer “traditionele” vorm van verhuur, kan zich wenden tot andere exploitanten zoals EBikeStore, een bekende keten in Lombardije die gespecialiseerd is in e-bikes en die haar klanten lange-termijnverhuur met thuisbezorging in Lombardije aanbiedt. Er zijn tal van merken beschikbaar, allemaal van middelhoog niveau, terwijl de prijzen beginnen bij 33 euro per maand voor huurperiodes van 6 tot 36 maanden.
E-bikes met trapondersteuning en elektrische fietsen: verschillen en definities
De e-bike is een fiets met trapondersteuning en een elektrische motor. Het is een fiets met een lithiumbatterij, een elektromotor en sensoren die de op de pedalen uitgeoefende kracht detecteren en berichten naar de regeleenheid sturen om de door de fietser benodigde ondersteuning te kalibreren. Deze laatste functie wordt “trapbekrachtiging” genoemd. De e-bike gedraagt zich dus als een gewone fiets wanneer de motor niet draait. Wanneer de motor wordt aangezet, wordt de berijder “bijgestaan” in zijn inspanningen. Dit betekent niet dat u sneller gaat, maar wel dat u minder vermoeid raakt en het tempo gemakkelijker volhoudt. Het vereiste vermogen kan worden verhoogd of verlaagd en wordt aangepast via een kleine computer op het stuur. De instellingen zijn afhankelijk van het model, de prijsklasse en de afstelling van de fiets. Over het algemeen zijn er echter drie ondersteuningsstanden: eco, sport (of trail) en turbo (of boost).
Artikel 50 van het verkeersreglement maakt een duidelijk onderscheid tussen een muscle bike en een trapondersteunde fiets. “Velocipedes” zijn voertuigen met twee of meer wielen die uitsluitend worden aangedreven door spierkracht, door middel van pedalen of soortgelijke inrichtingen, die door de personen op het voertuig worden bediend; als velocipedes worden ook fietsen met trapondersteuning beschouwd, die zijn uitgerust met een elektrische hulpmotor met een nominaal continu vermogen van ten hoogste 0,25 kW, waarvan de stroomvoorziening geleidelijk wordt verminderd en ten slotte wordt onderbroken wanneer het voertuig 25 km per uur bereikt, of eerder indien de fietser ophoudt met trappen.
In de Europese richtlijn 2002/24 worden e-bikes gedefinieerd als voertuigen “uitgerust met een elektrische hulpmotor met een nominaal continu vermogen van maximaal 0,25 kW, waarvan de stroomtoevoer geleidelijk wordt verminderd en ten slotte wordt onderbroken wanneer het voertuig een snelheid van 25 km/h bereikt, of eerder indien de fietser ophoudt met trappen”.
De e-bike verschilt van de elektrische fiets, ook wel speed pedelec genoemd. In dit geval hebben we het over voertuigen die vergelijkbaar zijn met bromfietsen. Er is geen verband tussen de pedaalslag en de motor, aangezien het niet nodig is te trappen om de fiets te verplaatsen. Bovendien voldoen deze voertuigen niet aan de definitie van Richtlijn 2002/24/EG, maar vallen ze onder een verordening die ze onderscheidt in L1eA en L1eB.
In categorie L1eA vinden we twee- of driewielige fietsen die ontworpen zijn met trapkracht en uitgerust zijn met een elektrische hulpmotor met een nominaal vermogen van minder dan 1000 W, waarmee snelheden van maximaal 25 km/u kunnen worden bereikt. In categorie L1eB vinden we twee- of driewielige fietsen die zijn uitgerust met een elektromotor met een nominaal continu-maximumvermogen van 4000 W en een constructiesnelheid van maximaal 45 km/h.