De nieuwe zwendel die TIM-klanten met het vaste netwerk treft

Sinds enkele weken zijn TIM-gebruikers het slachtoffer van een poging tot zwendel. Het bedrijf waarschuwt zijn klanten met een mededeling op hun factuur

Als u klant bent bij TIM voor een vaste telefoonlijn of voor ADSL of glasvezel voor internet, zult u op uw laatste factuur een grote mededeling hebben gezien: “TIM aan uw kant. Wij beschermen u tegen mogelijke oplichting door niet-TIM-operatoren”. Waar verwijst het naar? Op de nieuwste zwendel tegen vaste TIM-klanten, die sommige callcenters al een paar weken proberen om gebruikers ervan te overtuigen van operator te veranderen.

Callcentermedewerkers die elke dag bellen om ons ervan te overtuigen van contract te veranderen, zijn er, zoals we goed weten, duizenden. Dit is niet illegaal, hoewel het soms vervelend kan zijn. In dit geval is er echter sprake van oplichterij: de operator stelt zich voor als TIM en vertelt ons dat het huidige aanbod in september afloopt. Vanaf die maand, zo vervolgt de nep-exploitant van TIM, zullen de abonnementskosten met 10 euro per maand stijgen.

De nep-exploitant stelt vervolgens twee mogelijke oplossingen voor: ofwel de lijn sluiten en deze vervolgens weer openen op naam van een ander familielid, ofwel tijdelijk overstappen op een andere exploitant en vervolgens terugkeren naar TIM met het oude “aflopende” tarief. En hier komt de zwendel om de hoek kijken.

Hoe de nep-TIM-operatorzwendel werkt

Hoewel hij zich voordoet als TIM-operator, belt de persoon in werkelijkheid vanuit een callcenter namens een andere telefoonoperator. De bedoeling van de operator is dus om ons zover te krijgen dat we ons TIM-abonnement opzeggen om over te stappen naar de andere operator: als we dat accepteren, worden we in feite al snel teruggebeld door een tweede operator die ons meeneemt om een nieuw contract af te sluiten bij de concurrent van TIM.

Wat u riskeert met de nep-zwendel met TIM-operators

U zegt misschien: de ene telefoonoperator is net zo goed als de andere en de kosten van de abonnementen zijn allemaal vergelijkbaar. Dus zelfs als we het aanbod accepteren, zal de wereld niet instorten. In werkelijkheid kan het echter best zijn dat ons huidige “aflopende” aanbod een tijdsbeperking heeft: veel telefoonoperatoren, waaronder TIM, koppelen de voordeligste aanbiedingen aan een contractduur van ten minste 24 maanden. Als we het contract vóór het verstrijken van de twee jaar beëindigen, kunnen we dus hoge boetes opgelegd krijgen, waartoe TIM contractueel het recht heeft.

Hoe u teweer te stellen tegen oplichting door callcenters

Alle telefoonexploitanten doen een beroep op externe callcenters om gebruikers te bellen en aanbiedingen te doen. Tim was erbij. Er zijn echter correcte callcenters en incorrecte callcenters en zelfs binnen een bedrijf dat “netjes” werkt, kan er een operator met rotte appels zijn die, om een contract te sluiten, bereid is u van alles en nog wat te vertellen. Om te begrijpen of een callcenteroperator u voor de gek probeert te houden, hoeft u alleen maar een beetje logica te gebruiken. Als het een TIM operator is, waarom stelt hij dan voor om naar een andere operator over te stappen? Als de promotie binnenkort afloopt en u dus vanaf september meer zult moeten betalen voor dezelfde dienst, waarom zou TIM er dan belang bij hebben u te waarschuwen?

En als u uw twijfels echt niet kunt wegnemen, bel dan het nummer van de klantenservice van de operator (in dit geval het servicecentrum van TIM) en vraag wat de status van uw aanbieding is en informeer eventueel naar nieuwe beschikbare tarieven.