Cadillac Lyriq, de elektrische SUV met Android Automotive, verkoopt als warme broodjes

De autowereld gaat steeds meer in de richting van elektrische aandrijving, en een van de nieuwste SUV’s met Android Automotive, de Cadillac Lyriq, verkoopt als warme broodjes

Moderne auto’s zitten boordevol technologie. Ze zijn verre verwant aan de auto’s van twintig of zelfs tien jaar geleden, toen functies die nu in bijna elk segment vanzelfsprekend zijn, zoals satellietnavigatie (nu wijdverspreid dankzij Android Auto of Apple CarPlay), een inflexibele en upgradebare optie waren die enkele duizenden euro’s kostte.

Technologie heeft de show gestolen, zelfs in de wereld van de vier wielen. Het verhoogt niet alleen de rijveiligheid, zoals blijkt uit de verschillende systemen die auto’s autonoom op het juiste spoor houden, maar verbetert ook het entertainment aan boord. Een van deze systemen is Android Automotive, Google’s besturingssysteem voor auto-entertainment, onlangs te zien op de nieuwe Renault Mégane E-Tech en nu ook op de nieuwe elektrische SUV Cadillac Lyriq: een auto waarvan het ontwerp uit de toekomst lijkt te komen, met 100 kWh accu’s die, volgens de fabrikant, meer dan 500 km op een enkele lading garanderen, ondanks het feit dat de elektromotor met permanente magneet 255 kW ontwikkelt, meer dan 340 paardenkracht.

Cadillac Lyriq is uitverkocht

Het pre-order systeem voor de elektrische SUV Cadillac Lyriq is bijna failliet gegaan. De voorbesteleenheden voor de Debut Edition-versie van de crossover – die, zoals de Engelse vertaling suggereert, de versie is die de mensen van Cadillac van plan waren om de lancering te vieren – waren al 19 minuten na het openen van de voorbestellingen op.

De elektrische SUV van Cadillac heeft een enorm horizontaal LED-display van 33 inch, waarop de bestuurder de bedienings- en rijparameters achter het stuurwiel kan raadplegen, terwijl het deel van het scherm rechts van het stuurwiel is gewijd aan infotainment, dat wordt beheerd door Android Automotive, het alles-in-één groene robotplatform van Google.

Dit laatste deel van het 33 inch display van Cadillac Lyriq is enigszins naar de bestuurder gericht, zodat hij het gemakkelijker kan lezen en zo de kans op afleiding tot een minimum wordt beperkt. Ook aanwezig is natuurlijk de intelligente spraakassistent Google Assistant en de Play Store, dezelfde als op Android-telefoons, van waaruit apps voor het systeem van de auto kunnen worden gedownload, evenals Google Maps voor navigatie.

Wat is Android Automotive

Tussen Android Automotive en Android Auto, een veel wijder verspreid en bekender systeem, is er een wezenlijk verschil waar anderen van afstammen: Android Automotive is het enige besturingssysteem in auto’s die het gebruiken. Android Auto daarentegen overlapt met het infotainmentsysteem van de autofabrikant, terwijl Android Automotive het enige infotainmentsysteem van de auto is.

Hieruit volgt dat bijvoorbeeld Android Auto per se een Android-smartphone nodig heeft om te werken, terwijl Android Automotive al actief is als de auto wordt aangezet, zelfs als een iPhone of geen smartphone is aangesloten. Dit laatste besturingssysteem is veel krachtiger en completer dan het eerste: het kan bijvoorbeeld de airconditioning beheren en zelfs de klimaatregeling van de stoelen als de auto over dergelijke apparatuur beschikt, en het kan alles wat Android Auto ook kan.