Samsung introduceert het Knox Management Platform

Achter de Knox Manage-oplossing zit een cloudgebaseerd commandocentrum voor apparaten met alle gangbare besturingssystemen. Samsung gebruikt het om gegevens te beschermen en mobiele werkprocessen effectief te ondersteunen. De doelgroep bestaat uit middelgrote bedrijven.

Samsung breidt haar oplossingenportfolio op het gebied van enterprise mobility uit. Naast Samsung Knox is er nu ook een beheerconsole genaamd Knox Manage. De enterprise mobility management (EMM)-oplossing stelt IT-beheerders in staat om apparaten met verschillende besturingssystemen – waaronder Android, iOS en Windows 10 – vanaf een centrale locatie te beheren via een cloudgebaseerd commandocentrum. Hiermee biedt Samsung nu een oplossing voor de ondersteuning van mobiele werkprocessen. De doelgroep bestaat vooral uit middelgrote ondernemingen.

Gegevensbeveiliging en de ongehinderde uitwisseling van informatie zijn elementaire onderdelen van het dagelijkse digitale werk. Dit geldt ook voor het gebruik van mobiele apparatuur. IT-beheerders moeten ervoor zorgen dat noodzakelijke, maar vaak gevoelige gegevens altijd en overal toegankelijk zijn, zelfs als werknemers via verschillende mobiele apparaten met verschillende besturingssystemen toegang hebben tot bedrijfse-mails, klantgegevens en financiële informatie. Maar speciale infrastructuren voor dit doel kunnen duur zijn en kostbare tijd om op te zetten – een hindernis vooral voor kleine en middelgrote ondernemingen.

Dit is waar Knox Manage om de hoek komt kijken. Met de EMM-oplossing kunnen bedrijven hun apparaten kosteneffectief centraal beheren, draadloos firmware-updates toepassen of, indien nodig, het gebruik van bepaalde apparaatfuncties beperken.

Judith Hoffmann, Head of IT Channel Sales IT & Mobile B2B bij Samsung: “Vooral kleine en middelgrote ondernemingen kunnen hiervan profiteren. Als licentiemodel vereist de oplossing geen extra investeringen in serverhardware en serverbesturingssystemen – om nog maar te zwijgen van het onderhoud van de infrastructuur. In ruil daarvoor biedt het een hoge mate van bescherming, een hele reeks belangrijke gegevensbeschermingsrelevante functionaliteiten, zoals het wissen van gegevens op verloren apparaten, en is het gemakkelijk te beheren.”

IT-ondersteuning op afstand

Knox Manage ondersteunt onder andere Knox Mobile Enrollment – een gratis oplossing waarmee bedrijven in één keer duizenden apparaten kunnen toevoegen zonder elk apparaat afzonderlijk te hoeven registreren. Beheerders kunnen dus op afstand EMM-clients installeren op toestellen van werknemers en de gebruikers inschrijven. Bovendien is het instellen van verschillende profielen dankzij de Quick Start Wizard in slechts een paar stappen gebeurd. Het hulpmiddel helpt bedrijven bij het beheren van profielinstellingen en de distributie van profielen en toepassingen. Dit geldt ook voor beveiligingskwesties: Knox Manage vult als oplossing het Knox Platform for Enterprise aan, dat is geïntegreerd in alle mobiele Android- of licentieapparaten van Samsung. In deze combinatie reageert het systeem automatisch in geval van een verdachte gebeurtenis: in zo’n geval worden vooraf geconfigureerde maatregelen automatisch uitgevoerd, zoals het verbreken van de verbinding van een gebruiker met het netwerk.

Maar zelfs als het apparaat buiten voor problemen zorgt, hoeft de gebruiker niet te wanhopen: werknemers kunnen hun IT-beheerder rechtstreeks toegang geven tot hun apparaat, zodat hij problemen onmiddellijk kan aanpakken – en niet pas als de werknemer weer op het hoofdkantoor is. Met Knox Manage kunnen mobiele apparaten ook worden beheerd op basis van gedefinieerde gebeurtenissen, bijvoorbeeld de toegang tot camera’s kan worden geblokkeerd tijdens werkuren. Bovendien kunnen uitzonderingen worden ingesteld voor bepaalde gebruikers gedurende een bepaalde periode. Een extra waarborg: vertrouwelijke bedrijfsgegevens worden zo niet alleen beschermd tegen aanvallen van buitenaf, maar ook tegen onbedoelde en potentieel veiligheidsbedreigende handelingen van werknemers.

Controles zonder beperking van de productiviteit

Deze extra waarborg komt tegemoet aan een punt van zorg dat vooral bij kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) in Duitsland leeft: Want volgens een onderzoek van IDC gaat 52 procent van de IT-managers ervan uit dat gebruikers, dat wil zeggen hun eigen werknemers, een grotere bedreiging vormen dan cybercriminelen. IT-afdelingen worden daarom opgeroepen om insiderbedreigingen te bestrijden met strikte beleidscontroles. Dit moet echter op zodanige wijze gebeuren dat noch de gebruiksvriendelijkheid van de apparaten, noch de productiviteit van de werknemers wordt beperkt. Uitgebreide EMM-oplossingen zijn de sleutel tot de oplossing van dit probleem – ook met het oog op de naleving van de DSGVO-vereisten – en zullen volgens IDC in de toekomst het voorkeursbeheerplatform voor mobiele toestellen en pc’s zijn.

Het cloudgebaseerde EMM-platform zal in de eerste helft van 2019 ook beschikbaar zijn voor wearables van Samsung. Hiermee zet Samsung weer een stap in de richting van Unified Workspace Management, een uitgebreid beheerplatform voor desktop, mobiele apparaten, bedrijfsapplicaties en toegangsrechten.

Knox Manage is per direct beschikbaar via de gebruikelijke B2B-distributiekanalen.