Igel biedt voor het eerst zero clients

In het kader van een portfolio-uitbreiding brengt de thin client-specialist Igel voor het eerst zero clients op de markt. Bovendien heeft de fabrikant het bedieningsconcept van zijn apparaten vereenvoudigd en zal hij in de toekomst uniforme firmware voor alle clients aanbieden.

Igel stond lange tijd sceptisch tegenover het zero client-concept. Nu breidt de in Bremen gevestigde thin client-fabrikant zijn portfolio toch uit met deze productcategorie. Zero clients zijn bijzonder slanke apparaten die zijn ontworpen voor slechts één protocol of één servertechnologie. In oktober zal Igel de drie modelseries IZ1, IZ2 en IZ3 op de markt brengen, die elk in HDX-, Horizon- en RFX-versie zullen worden aangeboden.

De nieuwe Zero Client IZ1 is gebaseerd op de hardware van de UD2-LX Multimedia.

Afhankelijk van de versie kunnen de Zero Clients worden gebruikt om toegang te krijgen tot virtuele desktops die worden geleverd met Citrix Xen Desktop, VMware Horizon View of Microsoft VDI. De firmware van alle IZ-modellen is gebaseerd op Linux. De software voor beheer op afstand Igel Universal Management Suite (UMS) maakt deel uit van de leveringsomvang.

De vroegere scepsis van Bremen tegenover nulklanten komt tot uiting in een upgrade-concept dat niet door standaardproducten op de markt wordt aangeboden. Afgezien van het instapmodel IZ1 kunnen alle zero clients worden opgewaardeerd tot universele desktops van de modelseries UD2 of UD3, d.w.z. tot volwaardige thin clients. Op deze manier wil de fabrikant het gevaar van een technologische afhankelijkheid (“lock-in”) van slechts één protocol vermijden.

Unified firmware

De tweede belangrijke innovatie die Igel voor de herfst presenteert, betreft alle klanten van de Universal Desktop-serie. Vanaf oktober zullen de toestellen worden verkocht met een eenvoudiger firmwareconcept. In plaats van de vroegere drie pakketten, Entry, Standard en Advanced, biedt de fabrikant nu nog slechts één uniforme firmware aan, naar keuze met de besturingssystemen Windows Embedded Standard 7 of Igel Linux 5. Deze laatste vormt de softwarebasis voor alle Linux-clients van de fabrikant.

Het nieuwe concept is vooral bedoeld om partners te helpen sneller een geschikte client-oplossing voor hun klanten te vinden. De firmware bevat talrijke beveiligingsfuncties, apparaatstuurprogramma’s, softwaretools en protocollen voor toegang tot verschillende VDI- en cloudomgevingen.

Optional Feature Packs

Voor werkplekken met speciale vereisten kunnen in de toekomst drie extra functies binnen de Linux-firmware worden gelicentieerd: een codec-pack voor lokale multimedia-decodering, evenals de twee extensies Shared Workplace voor gebruikersafhankelijke thin client-configuratie en Universal Multidisplay voor het cascaderen van maximaal vier UD-clients met maximaal acht beeldschermen. In de nieuwe firmware met Windows Embedded zijn de multi-media codes standaard geactiveerd, Shared Workplace wordt aanvullend aangeboden.

Voor de UD-serie biedt Igel in totaal vijf hardwareplatforms aan. De instapvariant is nu de Zero Client IZ1. Het apparaat voor één doel is gebaseerd op de hardware van de UD2-LX Multimedia, die is uitgerust met ARM-architectuur en system-on-chip-technologie. Het IZ1-model is alleen verkrijgbaar in de versies HDX (Citrix) en RFX (Microsoft). □