TA Associates neemt meerderheidsbelang in Igel

Een nieuw tijdperk breekt aan bij Igel Technology. De Noord-Amerikaanse financiële investeerder TA Associates is nu de meerderheidsaandeelhouder van de in Bremen gevestigde fabrikant, die software voor eindgebruikerscomputers ontwikkelt en thin clients produceert. De vorige eigenaars, het handelshuis C. Melchers en Heiko Gloge, stichter en sinds lang CEO van Igel, zullen in de toekomst een minderheidsbelang in de onderneming houden. Het hoofdkantoor blijft in Bremen, de softwareontwikkeling in Augsburg. De betrokken partijen hebben geen financiële details bekendgemaakt, zoals de aankoopprijs en het bedrag van de aandelen.

Heiko Gloge, oprichter en langjarig CEO van Igel, trekt zich terug uit de operationele activiteiten.

Heiko Gloge, oprichter en langjarig CEO van Igel, trekt zich terug uit de operationele activiteiten.

In het kader van de transactie verlaat Gloge de operationele activiteiten en stapt hij over naar de zeskoppige adviesraad. De IT’er droeg de rol van wereldwijde CEO een jaar geleden al over aan Jed Ayres, die in 2016 bij Igel was begonnen als hoofd Noord-Amerika en chief marketing officer. Sindsdien is Gloge lid gebleven van het managementteam van de onderneming als Gedelegeerd Bestuurder. Zijn jarenlange zakenpartner Nicolas Helms, algemeen directeur van de Melchers Groep, wordt eveneens lid van de nieuwe raad van bestuur.

Nieuwe managementstructuur

Met de deelname van TA krijgt het management van Igel een nieuwe structuur die vergelijkbaar is met die van Angelsaksische bedrijven. In de toekomst zal er een Executive Leader Team zijn, aangevoerd door Ayres als CEO. De voorzitter van de adviesraad zal eveneens deel uitmaken van het team en aldus een actieve rol op zich nemen. Voor deze functie heeft Igel industrieveteraan Bill Veghte aangetrokken, voorheen hoofd van Microsofts Windows-divisie en Chief Operating Officer bij HP vóór de opsplitsing.

“We zijn ervan overtuigd dat we in TA de juiste partner hebben gevonden”, aldus Gloge over de toetreding van de investeerder. Hij richt zich onder andere op het ondersteunen van softwareleveranciers en kent de abonnementsmodellen achter hun business zeer goed. “TA kan extra knowhow inbrengen en zo het groeiverhaal van Igel verder vooruithelpen. Deze synergie was voor ons een zeer belangrijk beslissingspunt”. De participatiemaatschappij, met hoofdkantoor in Boston, houdt kantoor in Menlo Park in Silicon Valley, ongeveer 50 kilometer van het Amerikaanse hoofdkantoor van de fabrikant in San Francisco.

In een interview met IT-BUSINESS toonde de oprichter van Igel zich ook verheugd dat topman Veghte zich in de toekomst als bestuursvoorzitter bij de fabrikant zal voegen. “Met zijn netwerk en uitgebreide kennis zal hij ons helpen om de goede relaties die Igel heeft opgebouwd met technologiepartners uit te breiden en te verdiepen.”

“Emotioneel moment”

De transactie betekent waarschijnlijk de grootste breuk voor de ondernemer zelf en zijn partner Helms. “Wij trekken ons terug uit onze actieve, operationele rol en zullen de verdere ontwikkeling van het bedrijf begeleiden in de raad van advies”. Gloge zet zich al sinds 1993 in voor het merk Igel, aanvankelijk met de door hem geleide divisie Melchers Netkom als distributiepartner van de in Augsburg gevestigde thin client provider. Toen het voortbestaan van het bedrijf in het gedrang kwam door de dotcom-crisis, nam Melchers de activa over en richtte eind 2000 het nieuwe Igel Technology op. Gloge nam een belang van 30 procent in het bedrijf. Voor hem en Helms was de uittreding uit de operatieve onderneming “ook een zeer emotioneel moment”.

De twee zakenpartners begonnen bijna tien jaar geleden na te denken over hun opvolging, zo meldt de oprichter. Zij waren er zich toen reeds van bewust dat zij uiteindelijk een investeerder zouden moeten vinden die “het voortouw zou nemen bij de verdere ontwikkeling van Igel”. Zij wilden echter eerst twee belangrijke stappen in de evolutie van het bedrijf zetten. Een daarvan was de uitbreiding van de activiteiten naar de VS, waarmee Igel bij zijn tweede poging sinds 2013 succes had geboekt. “Voor ons als middelgroot bedrijf uit Bremen, dat de grote wereld via zijn haven kent, was het al een uitdaging om op de Noord-Amerikaanse markt te komen”. De fabrikant genereert daar nu bijna 40 procent van zijn inkomsten.

Van thin client naar software

De tweede grote stap was de herpositionering van Igel als softwareleverancier. Hoewel deskundigen van meet af aan de toegevoegde waarde van de portefeuille zagen in het besturingssysteem en de beheertools van de fabrikant, was de perceptie van de markt vooral gericht op de vormfactor. Het tijdperk van de thin client als onafhankelijke hardwarecategorie loopt echter ten einde, volgens Gloche’s beoordeling. “Alles wat je vandaag nodig hebt is een toegangsapparaat om in de cloud te komen. Het is nog steeds een thin client concept, maar een hardware agnostische. We moeten vanuit de software denken.”

De bedrijfscijfers maken duidelijk dat Hedgehog met zijn herpositionering de markt heeft veroverd. In het Corona-jaar 2020 bijvoorbeeld steeg de omzet uit software met 20 procent, terwijl de totale omzet licht steeg. Het in Bremen gevestigde bedrijf zal meer gedetailleerde cijfers over de activiteiten van vorig jaar bekendmaken tijdens zijn conferentie over end-user computing, Igel Disrupt 2021, die op 25 februari virtueel zal plaatsvinden. Daar zal het bedrijf ook zijn klanten en partners informeren over het nieuwe besturingssysteem, nieuwe beveiligingsfuncties en, last but not least, het nieuwe partnerprogramma, dat sinds dit jaar van kracht is.

Het Hanzebedrijf ondertekende het contract met TA Associates op donderdag 11 februari. De nieuwe egelbelegger is sinds 1968 actief op de markt en heeft sindsdien geïnvesteerd in meer dan 500 ondernemingen wereldwijd. De technologiesector vormt een van de vijf kernsectoren van de participatiemaatschappij. De huidige portefeuille, waarin TA ongeveer acht miljard dollar heeft geïnvesteerd, omvat softwareleveranciers Flexera en Ivanti. Eerdere investeringen waren AVG (nu Avast) en Sophos.