Wat is Microsoft 365?

Microsoft 365 – voorheen Microsoft Office 365 – is een pakket met online diensten en desktoptoepassingen in tal van verschillende versies voor particuliere en zakelijke gebruikers. De fabrikant biedt alle varianten aan als abonnementsmodel.

De rebranding van Microsoft Office 365 naar simpelweg Microsoft 365 vond plaats in april 2020. Tijdens deze rebranding werd het bekende softwarepakket uitgebreid met cloudgebaseerde tools en functies, AI-functies en tal van sjablonen en content, die het werken met de klassieke onderdelen efficiënter moeten maken. De kerntoepassingen zijn nog steeds Word, Excel, PowerPoint en Outlook, die worden aangevuld met tal van andere modules afhankelijk van de pakketvariant.

Voor particuliere gebruikers zijn er de twee edities Single (voorheen Office 365 Personal) voor één persoon en Family (voorheen Office 365 Home) voor maximaal zes gebruikers. Deze laatste kan op maximaal vijf verschillende eindapparaten worden uitgevoerd, zoals desktops, notebooks, tablets of smartphones.

Voor bedrijven zijn de varianten Business Standard, Business Premium, Business Basic met maximaal 300 gebruikers beschikbaar, evenals ProPlus, F1 en Enterprise met een onbeperkt aantal gebruikers. Daarnaast is er ook de Education-editie voor leerlingen en leerkrachten als individuele gebruikers en Education voor non-profitorganisaties, eveneens met een onbeperkt aantal gebruikers.

Nieuwe functies en mogelijkheden

Vanaf april 2020 worden geleidelijk tal van nieuwe functies geïntroduceerd en beschikbaar gemaakt voor betalende abonnementsklanten. Deze omvatten:

  • Microsoft Teams voor thuisgebruikers, waarmee groeps- en videochats en het delen van samengestelde documenten mogelijk zijn.
  • Een nieuwe schrijfhulp op basis van AI; deze biedt woord- en stijlsuggesties voor Word, Outlook en diverse browsers en bevat ook een plagiaattest
  • Skype Meet Now: hiermee kunnen gebruikers die Skype niet hebben geïnstalleerd ook deelnemen aan videochats
  • Powerpoint Presenter Coach: deze trainer voor presentaties analyseert gesproken teksten en geeft hints als de presentator bijvoorbeeld te eentonig spreekt of grammaticale fouten maakt.
  • Een groot aantal sjablonen voor creatief werk: Abonnees kunnen kiezen uit meer dan 8.000 foto’s, 2.800 symbolen, 300 nieuwe lettertypen, 175 looping videoclips van het agentschap Getty Images en meer dan 200 nieuwe opmaaksjablonen voor Word, Excel en PowerPoint om hun documenten vorm te geven.

Omzetting en prijzen

Volgens Microsoft zullen alle bestaande Office 365-klanten automatisch worden omgezet naar Microsoft 365 zonder dat ze zelf actie hoeven te ondernemen. De prijzen voor deze groep gebruikers zullen voorlopig ook niet veranderen

.