Microsoft destilleert Windows Server 2008 in EBS en SBS 2008

Het land heeft nieuwe servers nodig. Speciaal voor het midden- en kleinbedrijf heeft Microsoft de Small en de Essential Business Server 2008 ontwikkeld.

Microsoft brengt de afgeslankte Windows Server 2008-versies op de markt. De Small Business Server 2008 (SBS 2008) en de Essential Business Server 2008 (EBS 2008) zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van kleine en middelgrote ondernemingen.

Dietmar Meng, productmanager voor EBS en SBS bij Microsoft Duitsland, onthulde technische details en ging in detail in op de doelgroepen tijdens het Partner Solution Forum dat de IT-BUSINESS Akademie samen met Microsoft organiseerde.

De SBS 2008 richt zich op bedrijven met maximaal 75 pc’s als technische bovengrens. In de praktijk wordt het meestal gebruikt voor het beheer van bedrijven met maximaal 50 werkstations, hoewel het zinvol is het te gebruiken vanaf een netwerk van vijf tot zeven gebruikers. De Essential Business Server, die in feite bestaat uit drie taakspecifieke servers die uiteraard ook kunnen worden gevirtualiseerd, is zinvol vanaf een bedrijfsgrootte van 50 pc-werkstations, op te schalen tot 300 seats. Vooral in het grensgebied van de twee serverproducten is er dan vraag naar de ervaring van IT-dienstverleners, zegt Meng. Hier moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de verwachte groei in de komende jaren. Daarom kan de EBS al zinvol zijn in bedrijven met 30 of meer werknemers.

Windows Small Business Server 2008

De standaardeditie van Windows Small Business Server 2008 bevat verschillende technologieën van Windows Server 2008, plus de volgende toepassingen:

  • Exchange Server 2007
  • SharePoint Services 3.0
  • Windows Server Update Services
  • 120-dagen versies van “Microsoft Forefront Security for Exchange Server” en “Windows Live OneCare for Server
  • Office Live Small Business”

De Premium Edition bevat bovendien nog een exemplaar van Windows Server 2008 Standard, evenals de SQL Server 2008 Standard Edition. De uitvoering en het beheer zijn eenvoudiger in het pakket dan met de samengetelde afzonderlijke producten. Bovendien zijn er kostenvoordelen bij de aanschaf.

Windows Essential Business Server

De Essential Business Server 2008 (EBS 2008) combineert de technologieën van Windows Server 2008 met de volgende toepassingen:

  • Exchange Server 2007
  • Forefront Security for Exchange Server
  • System Center Essentials 2007
  • Forefront Threat Management Gateway Medium Business Edition

De Premium Edition bevat ook extra exemplaren van Windows Server 2008 Standard en SQL Server 2008 in de Standard Edition. Microsoft stelt proefversies beschikbaar om te downloaden. Details over prijzen en licenties zijn tot nu toe alleen te vinden op de Amerikaanse pagina’s, op www.microsoft.com/licensing.