NASA’s Curiosity rover discovery: bewijs voor leven op Mars is mogelijk gewist.
Het bewijs voor leven op Mars is mogelijk gewist. Dit blijkt uit een nieuwe studie van de NASA. De Curiosity rover heeft een verrassende ontdekking gedaan bij het bestuderen van kleirijke sedimentaire gesteenten in de omgeving van zijn landingsplaats in de Gale Crater, een voormalig meer dat is ontstaan door een inslag van een asteroïde op de Rode Planeet zo’n 3,6 miljard jaar geleden. Klei is meestal een goede indicator van levensvormen, omdat het ontstaat wanneer rotsachtige mineralen vergaan en rotten na contact met water. Het is ook een uitstekend materiaal voor het conserveren van microbiële fossielen. Maar analyse van een monster van sedimentair gesteente bevatte slechts de helft van de verwachte hoeveelheid kleimineralen.
Curiosity’s ontdekking van bewijs van leven dat mogelijk is uitgewist
Nasa’s rover nam twee monsters van kleihoudend gesteente uit de opgedroogde meerbedding, daterend van 3,5 miljard jaar geleden. Onderzoekers ontdekten dat één stuk slechts de helft van de verwachte hoeveelheid kleimineralen bevatte, terwijl er een grotere hoeveelheid ijzeroxiden was, de verbindingen die Mars zijn roestkleur geven.
Het team van wetenschappers denkt daarom dat de verdwijning van de klei is veroorzaakt door superzout water dat het gebied heeft schoongemaakt. “We dachten dat als deze lagen kleimineralen eenmaal gevormd waren, ze zo zouden blijven,” zei hoofdauteur Tom Bristow van de studie. “Maar latere pekel vernietigde deze kleimineralen op sommige plaatsen.” Curiosity voltooide zijn analyse door in de gesteentelagen van Mars te boren en vervolgens het chemie- en mineralogie-instrument, bekend als CheMin, te gebruiken om de monsters te observeren.
Volgens de auteurs van de studie wordt het proces van chemische transformatie in de sedimenten diagenese genoemd en kan het nieuw leven op Mars hebben doen ontstaan, waardoor sommige sporen van oude levensvormen op het Marsoppervlak zijn uitgewist. Dus ook al zijn de oude sporen uitgewist, de chemische omstandigheden die door de instroom van zout water zijn veroorzaakt, kunnen ervoor hebben gezorgd dat er ander leven in de plaats is gekomen.
Het onderzoek dat door Curiosity is uitgevoerd, heeft niet alleen aan het licht gebracht hoe het Martiaanse klimaat is veranderd, maar heeft Perseverance ook geholpen bij het bepalen welke bodemmonsters moeten worden verzameld om de kans op het vinden van leven te vergroten.Onderzoekers zijn enthousiast over de recente ontdekking, omdat zij denken dat deze hen kan helpen begrijpen hoe de Rode Planeet is veranderd. Onlangs heeft Curiosity ook beelden gemaakt van spectaculaire iriserende wolken op Mars.
Stefania Bernardini