Dit maakt surfen in de auto met een bandbreedte tot 100 Mbps mogelijk

De gerenommeerde audio- en infotainmentfabrikant Harman, waartoe ook de merken AKG, Becker, Harman Kardon, JBL, Infinity en vele andere behoren, versterkt zijn samenwerking met Sierra Wireless, een specialist in draadloze netwerktechnologie. Doel van de samenwerking is om de volgende generatie mobiele communicatie, 4G of LTE, zo snel mogelijk naar motorvoertuigen te brengen.

De wereldwijd toonaangevende audio- en infotainmentgroep Harman en M2M-specialist Sierra Wireless werken nu nauwer samen om de eerste automotive-ready 4G-breedbandverbinding voor voertuigfabrikanten te leveren.

Harman zal de intelligente AirPrime embedded modules van Sierra Wireless voor LTE-netwerken ondersteunen om een robuuste mobiele internetverbinding in het voertuig te bieden om bandbreedte-intensieve telematica-, navigatie- en online infotainment-toepassingen mogelijk te maken. De AirPrime modules maken gebruik van algemeen beschikbare API-interfaces om tegelijkertijd een netwerk van softwareleveranciers op te bouwen met gebruiksvriendelijke oplossingen voor connectiviteit, beheer en locatie.

De oplossing is ontworpen om gebruikers mobiele datatoegang te bieden met downloadsnelheden tot 100 megabit per seconde (Mbps) en uploadsnelheden tot 50 Mbps op LTE-netwerken.

Breedband wordt een must in de auto

Hiermee wordt een rijke media-, kantoor- en online gebruikerservaring in de auto mogelijk. Dit omvat realtime kaart- en verkeersupdates die speciaal voor de bestuurder zijn geoptimaliseerd, maar ook nieuwe diensten voor passagiers, zoals onlinediensten, dynamisch geladen toepassingen en inhoud, gaming, videostreaming en volledige internettoegang die op meerdere apparaten kan worden gebruikt.

“Harman loopt voorop in de branche door betrouwbare, supersnelle connectiviteit te bieden die multimediatoepassingen en informatiesystemen mogelijk maakt die bestuurders en passagiers vandaag de dag verwachten,” aldus Sachin Lawande, Harman CTO en Co-President, Harman Automotive Division. “Harman voorziet nu al in de behoefte aan geïntegreerde navigatie- en infotainmentoplossingen, en we kijken uit naar de samenwerking met Sierra Wireless om tegemoet te komen aan de groeiende vraag van fabrikanten naar met internet verbonden voertuigen.”

Deze samenwerking is een eerste stap om het potentieel van 4g/LTE ook in voertuigen te realiseren en we kijken ernaar uit om met Harman, een erkende marktleider, samen te werken om deze oplossingen tot leven te brengen, aldus Philippe Guillemette, Chief Technology Officer bij Sierra Wireless over de samenwerking tussen de twee bedrijven.

Volgens marktonderzoekers van Strategy Analytics beschikte in 2009 70 procent van alle wereldwijd geproduceerde voertuigen over een connectiviteitsoplossing. Verwacht wordt dat dit cijfer tegen 2012 tot 95 procent zal stijgen. Consumenten leven steeds meer in een levensstijl waarin multifunctionele smartphones en telefoons de norm zijn. Naast de samenwerking met Sierra Wireless op het gebied van 4G/LTE, heeft Harman in juli 2010 ook het voortouw genomen bij de uitbreiding van het ngConnect-programma naar China.

Sierra Wireless heeft vele jaren ervaring en heeft tot nu toe meer dan twee miljoen draadloze modules aan autofabrikanten geleverd. Het bedrijf is marktleider voor draadloze technologieën in de auto-industrie en biedt:

  • alle noodzakelijke componenten van een oplossing voor mobiel internet, van radiomodules en softwaresuites tot ontwikkeltools
  • producten die voldoen aan de hoge kwaliteitseisen van de auto-industrie en worden ondersteund door specialisten uit de auto-industrie
  • beproefde technologieën die een snelle ontwikkeling en eenvoudige integratie mogelijk maken, evenals een serviceplatform dat een snelle implementatie en kostenefficiënt onderhoud en ondersteuning mogelijk maakt

.