Leica heeft een smartphone gemaakt: top of the range met lensdop

Leica maakt zijn eerste smartphone officieel: het is de Leitz Phone 1, een top of the range Android met een 1-inch lens en lensdop, net als een “echte” camera.

Van een jarenlange samenwerking met Huawei, waardoor Leica vanaf 2016 zijn logo op de top of the range-camera’s van het bedrijf mocht zetten, naar een smartphone die volledig op eigen naam staat. Het historische Duitse bedrijf, dat bekend is op het gebied van fotografie, is onlangs ook een samenwerking aangegaan met Sharp, door de 7-element Summicron lens te leveren voor de Aquos R6 smartphone, die een paar weken geleden officieel werd.

Nu heeft Leica besloten om een stap verder te gaan, om op eigen benen te staan, ondanks het feit dat dit nog een vrij schuchtere poging is. Leica’s eerste smartphone, de Leitz Phone 1, is een gerebrande Sharp Aquos R6 die exclusief in Japan zal worden verkocht door Softbank. Het Duitse bedrijf heeft daarom besloten uit zijn comfortzone – de productie van cameralenzen – te stappen door de eerste smartphone in zijn geschiedenis aan te kondigen, ook al is het, zoals gezegd, geen product dat volledig is ontworpen door de mannen van Leica. De Leitz Phone 1 werd tijdens het lanceringsevenement trots getoond naast het moederproduct, de Sharp Aquos R6, waarbij geen poging werd gedaan om de nauwe relatie tussen de twee te verhullen.

Leica’s aandacht voor design

Leica heeft de vormgeving van de Leitz Phone 1 echter aangepast om deze zo veel mogelijk te onderscheiden van de Sharp Aquos R6. De vorm en grootte van het cameracluster zijn bijvoorbeeld duidelijk verschillend: op de smartphone van Leica is er een cirkelvormig cameracluster dat sterk lijkt op de opstelling van sommige recente Huawei-smartphones, terwijl op het product van Sharp de camera’s zijn gerangschikt binnen een rechthoekige module.

Afgaand op het achteroppervlak alleen is het dus bijna onmogelijk om enige verwantschap te vinden tussen de twee Android-smartphones, tenzij je de voorgeschiedenis kent. Leica heeft ook hulde gebracht aan de wereld waar het vandaan komt, de camerawereld, door de Leitz Phone 1 uit te rusten met een ronde magnetische lensdop die sterk lijkt op de lensdop die gewoonlijk op de lens van “echte” camera’s wordt bevestigd. Bij de Leitz Phone 1 is het doel hetzelfde, het beschermen van de camera-assemblage (het meest waardevolle en delicate onderdeel van dit toestel) tegen stoten en krassen en natuurlijk het toevoegen aan de stijl.

Functies en prijs van de Leitz Phone 1

In termen van technische functies is de Leitz Phone 1 superieur aan het product waar het van is afgeleid, de Sharp Aquos R6. Hij is voorzien van een 6,6-inch IGZO OLED-scherm met hoge verversingssnelheid, Qualcomm’s Snapdragon 888-chip met 12 GB RAM-geheugen en 256 GB opslagruimte met microSD-ondersteuning voor geheugenuitbreiding.

Het hoogtepunt van het huis zit natuurlijk in de camera’s, met de opvallende 20-megapixel prime-achterlens van de Leitz Phone 1 met 7-element Summicron-lenzen. Leica heeft Android 11 aangepast met zijn “overwegend monochrome” gebruikersinterface.

De vingerafdruklezer zit in het display, er is IP68-certificering tegen water en stof, Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6 en een grote batterij van 5.000 mAh. De Leica Leitz Phone 1 wordt momenteel exclusief in Japan verkocht voor maar liefst 187.920 yen, het equivalent van meer dan 1.400 euro tegen de huidige wisselkoers. Er is nog geen nieuws over een eventuele verkoop in andere regio’s.