Windows 10, een nieuwe bug laat je geen verbinding maken met het internet

Gebruikers melden nieuwe problemen met Windows 10: pc maakt geen verbinding met het internet en gebruikers kunnen geen programma’s en applicaties gebruiken

De Patch Tuesday van juli, de tweede grote beveiligingsupdate na de komst van de Mei Update die Windows 10 naar versie 2004 bracht, blijft voor problemen zorgen bij gebruikers. Het laatste bericht betreft de moeilijkheid, of zelfs het onvermogen, om verbinding te maken met het internet na het updaten van de computer.

Gebruikers die deze problemen ondervinden, die zeer variabel zijn zoals altijd gebeurt met bugs die door een Windows-update worden gebracht, klagen erover op het officiƫle forum van Microsoft. Het bedrijf erkent en neemt er nota van, maar stelt zoals gewoonlijk de oplossing van dit probleem uit tot een toekomstige cumulatieve update. In de tussentijd is er echter al een doe-het-zelf oplossing om het probleem op te lossen. Maar het is een vrij lastige manoeuvre, omdat het werken aan het Windows 10 register impliceert. Daarom is het beter om er zeker van te zijn dat het probleem waar onze verbinding onder lijdt, precies het probleem is dat de afgelopen uren door gebruikers is beschreven.

Windows 10 maakt geen verbinding: wat is er aan de hand

Deze bug die door de Patch Tuesday van juli 2020 op Windows 10 is gebracht, is heel merkwaardig, want het is eigenlijk een nepbug die echter echte problemen met zich meebrengt. Het komt erop neer dat gebruikers zonder enige reden het beroemde gele driehoekje in de balk van het menu Start zien. Dit driehoekje, dat zichtbaar is in plaats van het normale Wi-Fi-symbool, geeft aan dat er een probleem is met de verbinding. Het probleem in kwestie is volgens Windows juist het onvermogen om verbinding te maken met internet: de router werkt, de pc maakt verbinding met het Wi-Fi-netwerk, maar vervolgens kan hij geen verbinding maken met het web.

Maar dat is eigenlijk niet waar: als je een willekeurige browser opent, is de verbinding er en kun je zonder problemen surfen. Er zijn echter problemen met bepaalde apps, zoals Spotify, die op de verbindingsdetectie “vertrouwen” om te weten of de PC al dan niet met het internet is verbonden. Deze apps worden “voor de gek gehouden” door de bug en werken daardoor niet.

Windows 10 maakt geen verbinding: hoe te verhelpen

Terwijl Microsoft wacht met het opnemen van een patch voor deze vreemde bug in een aankomende cumulatieve update, kan het worden verholpen met een registermanoeuvre. We moeten de register editor openen (zoek gewoon naar “RegEdit” in het Start menu) en dan de mappenstructuur openen tot we “HKEY_LOCAL_MACHINE SYSTEM CurrentControlSet Services NlaSvc Parameters Internet” vinden, waar we de sleutel “EnableActiveProbing” kunnen selecteren. Als we deze sleutel openen om hem te veranderen, moeten we de waarde veranderen van 0 in 1. Meestal is dit voldoende om de gele driehoek en alle problemen die ermee gepaard gaan te laten verdwijnen.