Samsung presenteert eerste Windows Phone 8 mobiele telefoon

Op de IFA presenteerde Samsung de Ativ S, de eerste smartphone met het Windows Phone 8 besturingssysteem. De Zuid-Koreaanse fabrikant heeft Nokia voor laten gaan.

Samsung heeft op IFA een verrassende coup gepleegd: Met zijn Ativ S presenteerde het bedrijf de eerste smartphone met het Windows Phone 8-besturingssysteem. Eigenlijk werd gespeculeerd dat Nokia hier de voortrekkersrol op zich zou nemen. Aangenomen wordt dat Nokia zijn eerste smartphone met Windows Phone 8 op 5 september in New York zal presenteren.

De Ativ S is gevat in een chassis van geborsteld aluminium. Het Super AMOLED-scherm meet 4,8 inch en heeft een resolutie van 1.280 x 720 pixels. Het wordt beschermd door zogenaamd Gorilla Glass. Binnenin bevinden zich een dual-core processor met een kloksnelheid van 1,5 gigahertz, één gigabyte RAM en een acht-megapixel camera. Een 1,9-megapixel frontcamera is geïntegreerd voor videotelefonie.

De Ativ S mobiele telefoon maakt deel uit van een hele serie verschillende apparaten die de Zuid-Koreaanse fabrikant uitrust met Windows Phone 8 en op de markt brengt onder de naam Ativ – van smartphones tot tablets tot notebooks.

Het Microsoft besturingssysteem moet vanaf 26 oktober beschikbaar zijn. De toestellen die ermee zijn uitgerust, zullen ook kort daarna worden vrijgegeven. □