Hoe controleert u uw DHCP diensten

Administrators die ook DHCP servers in het netwerk beheren, moeten regelmatig de werking van deze servers testen. Maar zelfs direct na het opzetten van een DHCP-server is het heel interessant om te weten welke opties aan de clients worden uitgedeeld. In gerouteerde netwerken kunnen beheerders gratis tools gebruiken om te testen of de DHCP-pakketten overal aankomen.

Er zijn talrijke toepassingsscenario’s voor tools die kunnen worden gebruikt om DHCP-servers via het netwerk te testen en om de door de DHCP-server geleverde informatie uit te lezen en weer te geven. Vooral bij verbindingsproblemen in netwerken, problemen met naamresolutie of na het opzetten van nieuwe infrastructuurdelen, kan een test vaak informatie opleveren over de vraag of DHCP-servers optimaal zijn ingesteld. Ook mobiele gebruikers hebben baat bij dergelijke tools, omdat zij hiermee kunnen controleren of er DHCP-servers beschikbaar zijn in het huidige netwerk.

Op dit gebied zijn er natuurlijk ook professionele netwerkbewakingstools, zoals WireShark & Co. Deze instrumenten controleren echter niet alleen het DHCP-gegevensverkeer, maar de volledige netwerkcommunicatie. Bovendien moeten deze instrumenten worden geïnstalleerd en ingesteld en moet hun ingewikkelde werking worden begrepen. Als u alleen de werking van DHCP-servers wilt controleren, hebt u niet per se een complete netwerkbewakingssoftware nodig. Kleine hulpmiddelen voor het bewaken van DHCP-servers en het weergeven van gerelateerde informatie zijn vaak gemakkelijker in het gebruik en kunnen ook worden uitgevoerd door gebruikers die niet tot in de puntjes vertrouwd zijn met netwerkproblemen. Bovendien zijn dergelijke tools vaak zelfs gratis verkrijgbaar.

DHCP-servers testen met dhcptest.exe

De twee bekendste tools op dit gebied zijn “dhcptest.exe” en “dhcpcheck.exe”.

Beide tools zijn al wat ouder, maar ze werken ook met de huidige DHCP-servers. Het maakt helemaal niet uit op welk besturingssysteem of welke hardware de DHCP-server wordt bediend. Beide hulpmiddelen hoeven niet te worden geïnstalleerd, maar kunnen via de opdrachtregel worden uitgevoerd. Het voordeel van “dhcptest.exe” is dat het gereedschap alle DHCP-servers weergeeft die in het netwerk zijn gevonden en het complete dataverkeer tussen client en server. Hierdoor kunnen fouten sneller worden opgespoord en onbekende netwerken worden uitgelezen.

Om een eerste, eenvoudige test uit te voeren, openen beheerders een opdrachtregel en roepen het uitvoerbare bestand “dhcptest.exe” op. Als gebruikers of beheerders een desktop-firewall gebruiken of als Windows 7/8/8.1 en Windows 10 worden gebruikt, verschijnt er een Windows Firewall-melding. Het bericht moet worden bevestigd, zodat het gereedschap via het netwerk kan communiceren.

Als het gereedschap eenmaal is gestart, kunnen beheerders een eerste test uitvoeren door “d” in te voeren. Het gereedschap stuurt dan een pakket het netwerk in om de DHCP servers te vinden. Zodra een DHCP-server antwoordt, wordt de informatie over de DHCP-server weergegeven (zie afbeelding 1). Het venster toont de IP-adressen van de DHCP-servers, evenals de poort waarop de DHCP-server antwoordt. Informatie over de DHCP-pakketten wordt ook weergegeven. Het hulpprogramma toont het IP-adres dat de DHCP-server wil toewijzen, evenals opties zoals domeinnamen, standaardgateway en enkele andere gegevens.

Het hulpprogramma wordt afgesloten met de toetscombinatie CTRL+C. Voor geavanceerde analyses heeft “dhcptest.exe” echter nog meer mogelijkheden. Als het gereedschap is opgestart, kan hulp worden weergegeven via het commando “help”. Het hulpprogramma geeft uitgebreide hulp weer wanneer het uitvoerbare bestand wordt gestart met de optie “–help” (zie afbeelding 2).

Het hulpprogramma kan ook worden gebruikt om afzonderlijke DHCP-opties uit te lezen of om het Mac-adres van de client op te geven. Dit is bijvoorbeeld handig als beheerders DHCP-reserveringen willen testen.

Gerichte DHCP-servers testen met dhcpcheck.exe

Terwijl “dhcptest.exe” op de opdrachtprompt naar reacties van alle DHCP-servers zoekt en het volledige gegevensverkeer weergeeft, kunnen beheerders “dhcpcheck.exe” gebruiken om gericht individuele DHCP-servers te testen. Als beheerders “dhcpcheck.exe” oproepen zonder opties, geeft het hulpprogramma hulp weer (zie afbeelding 3).

Als bijvoorbeeld een specifieke DHCP-server moet worden getest, wordt het hulpprogramma opgeroepen met de syntaxis “dhcpcheck.exe -host:”. Net als bij “dhcptest.exe” moet al het dataverkeer ook via de Windows-firewall worden vrijgegeven. In tegenstelling tot “dhcptest.exe” laat “dhcpcheck.exe” echter alleen zien of de betreffende DHCP-server werkt. Verdere informatie wordt niet weergegeven.

Zoals met “dhcptest.exe” kan ook met “dhcpcheck.exe” het Mac-adres worden opgegeven dat de client naar de server moet zenden. Bovendien kan een specifiek IP-adres worden aangevraagd.

Testen van DHCP-servers onder Linux

Om het DHCP-dataverkeer op Linux-computers te testen, is het hulpprogramma “dhtest” zeer geschikt. Dit gratis programma kan ook DHCP servers testen. Wanneer het hulpmiddel in de Linux-console wordt opgeroepen, wordt ook informatie over het DHCP-gegevensverkeer weergegeven. Het instrument biedt echter ook meer gedetailleerde informatie. Bij de standaard uitvoering van het commando wordt echter geen gedetailleerde informatie weergegeven. Als het gedetailleerde gegevensverkeer moet worden weergegeven, wordt de optie “-V” gebruikt.

Als bijvoorbeeld een andere netwerkadapter moet worden gebruikt als er meerdere netwerkadapters in de computer zijn geïnstalleerd, kan dit worden geselecteerd met de optie “-i”.

DHCP Verkenner met grafische gebruikersinterface

Een ander hulpmiddel op dit gebied is “DHCP Verkenner”. In tegenstelling tot de andere hulpmiddelen in dit artikel, moet DHCP Explorer op Windows geïnstalleerd zijn. Na het starten ervan kunnen beheerders de gewenste adapter uit de lijst selecteren en een DHCP-verzoek verzenden. Daarna wordt de informatie van het antwoord in het venster weergegeven. Het hulpprogramma geeft gedetailleerdere informatie weer dan “dhcpcheck.exe”, bijvoorbeeld in de vorm van “dhcptest.exe”. Beheerders of consultants die vaak DHCP-servers willen of moeten testen, of mobiele gebruikers die willen controleren of er een DHCP-server beschikbaar is in het netwerk, krijgen met de DHCP Explorer een gebruiksvriendelijk hulpmiddel (zie figuur 4). In het algemeen is echter “dhcptest.exe” beter, alleen zonder grafische interface.

DHCP Find: Eenvoudige interface zonder installatie

Een ander Windows-hulpprogramma met een grafische interface is “DHCP Find”. Na het starten kunnen beheerders een DHCP pakket naar het netwerk sturen, en de antwoordinformatie van de DHCP server in het venster ontvangen. De tool hoeft niet te worden geïnstalleerd; het is voldoende om het uitvoerbare bestand te starten (zie figuur 5).

IPNetMonitorX voor Mac: DHCP testen op Mac OS X

Administrators of gebruikers die Mac OS X gebruiken, kunnen de gratis tool IPNetMonitorX voor Mac gebruiken. Naast een DHCP-test kan de toolverzameling tal van andere netwerkanalyses uitvoeren

.