RoutIT: IP-diensten uit de cloud

RoutIT is een nieuwkomer op de Duitse markt voor cloud-diensten. Achter de onopvallende naam gaat een volle dochteronderneming van Nederlands grootste telecombedrijf KPN schuil, die voelsprieten uitzet naar andere Europese landen.

Net als de Oostenrijkse telecommunicatietopper A1 met A1 Digital, laat de Koninklijke Post en Telefoon Maatschappij (KPN) uit Nederland zijn beperking tot de nationale markt los en breidt uit naar Europa met RoutIT. RoutIT is al stevig gevestigd in zijn thuisland. Het bedrijf telt momenteel ongeveer 150 werknemers en zijn portfolio omvat werkplek-, VoIP-, connectiviteits-, beveiligings- en clouddiensten. Deze diensten zijn beschikbaar voor partners voor wederverkoop via een white-label platform. Ze worden gehost in ISO-gecertificeerde, DSGVO-conforme datacenters in Nederland.

MKB’s op de radar

De Duitse vestiging is in feite het startschot voor expansie buiten de landsgrenzen. Het werd officieel opgericht in maart van dit jaar en beperkt zich in het begin tot cloud-telefonie (hosted VoIP) en samenwerking. Security, SD-WAN en Office 365 volgen tegen het einde van het jaar.

De verdeling van de inkomsten wordt door Gerhard Top, Managing Director bij RoutIT, toegelicht aan de hand van een concreet voorbeeld: “Bij Office 365 houdt Microsoft 80 procent voor zichzelf en schenkt het 20 procent aan de partners. Daarvan gaat 5 procent naar RoutIT, zodat er 15 procent overblijft voor de partners. Dit is zeer aantrekkelijk, vooral voor veel kleine partners”. Het aanbod is in het algemeen vooral gericht op kleine en middelgrote ondernemingen en is uitsluitend beschikbaar via het kanaal en in het white label model. “Voor ons is het segment van door de eigenaar beheerde huizen met maximaal tien werknemers het spannendst”, zegt verkoopdirecteur Martin Welz. De nauwe banden met Microsoft doen de overweging rijzen om ook Azure-diensten via het RoutIT-platform aan te bieden: “We werken aan deze ontwikkeling in Nederland en er zijn daar al enkele pilotklanten.”

Distributeur voor de deur

Het onderwerp distributie wordt momenteel verkend: “We zijn in zeer goede gesprekken met de grootste distributeur in Duitsland”, zegt Gerhard Top, die officieel nog geen naam wil noemen. Degenen die verdenken dat Ingram Micro hierachter zit, hebben het misschien niet zo mis. “We verwachten in juli of augustus klaar te zijn om er iets over te zeggen.” De belangrijkste criteria voor de selectie zijn het netwerk, de marketing en de vergroting van de bekendheid. Op middellange termijn zal de distributeur ook de opleiding en de kwalificatie van de partners op zich nemen.

Na de distributie te hebben omzeild, heeft RoutIT zich al verzekerd van een brede toegang tot het Duitse partnerlandschap via Synaxon en hun associatiegroepen (iTeam, IT-Partner): “Met het white-label-portfolio van RoutIT pushen we het onderwerp managed services sterker binnen onze associatiegroep. Onze partners stellen zo hun eigen oplossingsaanbod rond de digitale werkplek samen,” zegt Miguel Rodriguez, Managing Director van Synaxon Projekt- und Handelsgesellschaft. Sinds de lancering in maart hebben acht partners zich aangemeld, en er zitten er nog meer in de pijplijn. Tegen het einde van het jaar moet de 50ste partner aan boord zijn.

Er loopt momenteel een zogenoemde “first mover”-campagne tot februari 2020 met gratis plaatsen voor de bouwsteen “Cloud Telephony and Collaboration in the Workplace 4.0” om toe te treden tot het partnerschap.