Robot metselaar bouwt huizen drie keer sneller dan mensen

Hij heet Sam en is een robot die gespecialiseerd is in het maken van muren. Hij kan in één werkdag 800 tot 1.200 bakstenen nauwkeurig stapelen

Sam is een van de beste metselaars die je kunt inhuren. Hij kan drie keer sneller werken dan zijn collega’s. Er is maar één ‘probleem’, Sam is een robot. Of beter gezegd, hij is een machine die gespecialiseerd is in het bouwen van muren. Dankzij een mechanische precisiearm en een motor die continu cement produceert, kan Sam in één dag tussen 800 en 1.200 bakstenen perfect stapelen. Niet slecht, zeker in vergelijking met het menselijk gemiddelde van 300 tot 500 bakstenen op een werkdag. Om zijn taak uit te voeren, schuift Sam één steen tegelijk op zijn mechanische arm, waarna hij kalk toevoegt en de muur begint te bouwen. Sam wil zijn menselijke collega’s het werk echter niet uit handen nemen, maar als hij wordt bijgestaan door een team metselaars, kan hij nog meer doen en kan er nog efficiënter worden gewerkt.

In team met mensen

Naast het laden van materialen is het team van menselijke assistenten nuttig voor de afwerking van details, zoals het verwijderen van overtollig cement. Cement dat ook kan worden teruggewonnen om verspilling te voorkomen. Of om de muur beter waterpas te krijgen. Dit zal de werklast van Sam’s menselijke collega’s verlichten en vooral het werk aanzienlijk versnellen. Sam is ontworpen door Construction Robotics en gezien zijn capaciteiten is de startprijs niet voor iedereen betaalbaar. Er is ongeveer een half miljoen dollar nodig om Sam ter plaatse te krijgen. Technologische ontwikkelingen kunnen echter al snel leiden tot verdere verbeteringen en een algemene verlaging van de kosten.

De video aan het begin is afkomstig van YouTube

Sommige video’s in dit gedeelte zijn afkomstig van het internet en worden daarom beschouwd als behorend tot het publieke domein. Indien de proefpersonen in deze video’s of de auteurs bezwaar hebben tegen de publicatie ervan, kunt u eenvoudig om verwijdering ervan verzoeken door een e-mail te sturen naar: [email protected]. We zullen de video zo snel mogelijk verwijderen.