Instagram, waar het Alt Text-veld op foto’s voor is

Instagram wordt toegankelijker: het socialemediabedrijf heeft een Alt Text-veld ingevoegd zodat ook gebruikers met een visuele beperking een beschrijving van hun foto’s kunnen hebben

Instagram heeft zijn algoritmes bijgewerkt om het voor gebruikers met een visuele beperking makkelijker te maken om het platform te gebruiken. Het sociale platform van Facebook heeft een nieuw veld toegevoegd dat handmatig moet worden ingevuld (of door kunstmatige intelligentie kan worden ingevuld) wanneer een foto op het punt staat te worden geüpload. Dit staat bekend als alternatieve tekst of Alt Text.

De Alt Text-functie wordt al jaren op diverse websites gebruikt om het lezen en begrijpen van spraak te vergemakkelijken bij het online surfen en bij het gebruik van toepassingen voor mensen met ernstige visuele handicaps. Instagram heeft, om toegankelijker te zijn voor iedereen, ervoor gekozen om zijn applicatie en website aan te passen om het Alt Text veld op te nemen en een extra functie te bieden aan visueel gehandicapten die een profiel hebben op de populaire social media fotosite. De beschrijvingen in het veld Alt-tekst kunnen automatisch door schermlezers worden gelezen wanneer een gebruiker met de muis over een foto gaat, zodat slechtziende lezers de betekenis kunnen begrijpen van de foto die door een vriend of collega op Instagram is geplaatst.

Hoe werken foto’s met een visuele beperking op Instagram

Er zijn twee manieren om op Instagram een alternatieve tekst in te voegen om de geplaatste foto te beschrijven. In het eerste geval zal de beschrijving automatisch worden toegevoegd aan alle door gebruikers geplaatste inhoud dankzij kunstmatige intelligentie die gebruik zal maken van de herkenning van objecten en onderwerpen in de opnamen om een korte beschrijving te produceren die door schermlezers kan worden gelezen. Deze door AI geproduceerde beschrijvingen zullen voornamelijk bestaan uit lijsten van elementen die in een foto voorkomen en zullen enigszins rudimentair zijn, althans in het begin. Gebruikers kunnen een meer diepgaande beschrijving geven. Instagram introduceert in feite een aangepast Alt-tekstvak dat wordt weergegeven wanneer we een afbeelding uploaden naar ons profiel. In het veld Alt-tekst kunnen we in detail beschrijven wat er op de foto staat, waarbij we eraan denken om altijd een paar regels te gebruiken. Voor Instagram is dit de zoveelste stap om zijn platform toegankelijker te maken voor iedereen, na de introductie van ondertitels in video’s.