Astro, de Amazon-robot die op een hond wil lijken

Astro, de Amazon-robot met de ziel van Alexa, zal tegen het einde van het jaar op de markt komen: hij zal ons helpen rond het huis en ziet er nu al uit als een goede kandidaat voor een plaats onder “man’s best friends”

Amazon heeft zojuist Astro onthuld, de kleine robot aangedreven door Alexa’s intelligentie die binnen afzienbare tijd in onze huizen zou kunnen rondlopen en daarmee grote concurrenten als Boston Dynamics aftroeft.

Te veel wetenschap en te weinig zakelijk inzicht lijkt Jeff Bezos vrijwel alleen te laten in de race om de eerste robots op de markt te brengen die ons zullen helpen met huishoudelijke taken en alledaagse taken – zoals sciencefiction het voorschrijft.

Astro: de robot voor thuis

De kleine Astro, slechts 60 centimeter groot en niet meer wegend dan 10 kilo, is ontworpen om ouderen te ondersteunen en te helpen bij het beheer van het huis.

Hij kan zich zelfstandig door de kamers bewegen en mensen in huis herkennen, hen videogesprekken laten voeren of zelfs een koud biertje geven, dankzij zijn periscopische arm waarmee hij met knoppen en schakelaars kan werken.

De robot die Amazon heeft gelanceerd is geen humanoïde robot, zoals de onlangs door Elon Musk aangekondigde Teslabot of de portentous dansende robot van Boston Dynamics: Astro lijkt meer op een afgeschermde roomba, die misschien doet denken aan het speelgoed Emiglio, althans in een zekere starheid van blik.

Geen risico op een unheimische vallei met Astro: Amazons kleine robot ziet er niet uit als een mens en wil er ook niet op lijken, met als enige uitzondering zijn lcd-“gezicht” met twee zeer grote, perfect ronde ogen, die de “gemoedstoestand” van de robot kunnen weergeven.

Astro heeft een “schildwachtmodus” waarmee hij door het huis kan patrouilleren en geactiveerd kan worden als hij anomalieën of onverwachte aanwezigheid detecteert.

De robot met de ogen van een puppy

In het spotje voor de lancering van Astro lijkt de robot van het Amazon-merk zijn “baasje” met een aandachtige blik te volgen, net als een puppy zou doen, en geeft hij vervolgens een videogesprek door aan de kleine dame des huizes, die op de grond aan het spelen is.

U kunt Astro vragen om muziek af te spelen – net als Alexa (dit is nieuw), de intelligente ziel van de thuisrobot – of zijn periscopische arm gebruiken om te laten zien wat er op het fornuis gebeurt terwijl we het huis uit zijn.

Astro wordt gepresenteerd met de belofte dat hij tegen het einde van het jaar op de markt komt voor een speciale prijs van 999 dollar, maar zal 1 dollar kosten.449,99 dollar – een paar dollar minder dan de Chinese versie van Spot, de beroemde Boston Dynamics robothond die een pionier was op het gebied van “consumenten”-robotica.

Astro lijkt goed te luisteren, knipoogt en heeft precies de grootte van een kleine hond, net als Spot. In tegenstelling tot de andere robothond kan Astro echter geen ravage aanrichten in huis door rond te dartelen of vreemde bewegingen te maken, zoals de gele hond van Boston Dynamics.

Astro ziet er een stuk vriendelijker uit dan de robots die we gewend zijn: Astro’s grote ronde ogen drukken blijdschap, bezorgdheid, vreugde of nieuwsgierigheid uit, wat ons dichter bij de reële mogelijkheid brengt om eindelijk een robotvriend in huis te hebben, of een nieuw huisdier om mee te knuffelen.

De pas aangekondigde kleine robot van Amazon zorgt nu al voor discussie, en zeker niet vanwege de vorm die men eraan wil geven: hij lijkt een gevaar voor de privacy, niet anders dan Alexa, en hij lijkt nog niet klaar te zijn voor commercialisering.

Volgens de onthullingen van bronnen binnen het bedrijf aan Vice zou Astro “een ramp” zijn, in die mate dat “hij zichzelf van een trap zou gooien als hij de kans zou krijgen”.

Amazon accepteert de provocatie niet en bevestigt dat het robotje “strenge tests heeft doorstaan op zowel kwaliteit als veiligheid, waaronder tienduizenden uren testen met deelnemers aan de bètatestfase”.