Axians bouwt het merk uit tot synoniem voor IoT

Het Franse bouwconcern Vinci heeft met zijn IT-dochter Axians een bedrijf opgericht dat tot de tien grootste systeemhuizen van dit land behoort. Diana Coso, het Duitse hoofd van de IT-specialist, waarin het in Ulm gevestigde Fritz & Macziol is opgegaan, streeft ambitieuze doelstellingen na: Over een paar jaar moet het merk Axians onlosmakelijk verbonden zijn met digitalisering.

Het kantoor is traditioneel de plaats waar IT wordt gebruikt – of het nu in de boekhouding, de inkoop, de klantenservice, de marketing of de interne verkoop is. Daarom hebben systeemhuizen nog steeds het meeste verstand van kantoorprocessen en systemen die de werknemers aan hun bureau ondersteunen. Maar sinds enkele jaren groeit de technologie buiten haar traditionele wereld. Niet alleen hebben werknemers nu van bijna overal mobiele toegang tot gegevens en toepassingen. Met de voortschrijdende netwerkvorming van mensen en dingen dringt IT ook op nieuwe plaatsen door – in de productie, de bouwtechniek of de transport- en toeleveringsinfrastructuur.

Systeemhuizen die zich met de nieuwe uitdagingen gaan bezighouden, stuiten meestal op onbekende werelden. Bij Axians is het anders. De Franse IT-groep is ontstaan uit de fusie van verschillende min of meer gespecialiseerde systeemhuizen – in Duitsland waren dat NK Networks & Services (Keulen), Crocodial (Hamburg) en Fritz & Macziol (Ulm). Achter het bedrijf gaat echter een wereldwijde onderneming schuil die geworteld is in de industrie. Met het oog op de vereisten van de digitalisering zagen zij de noodzaak in om hun IT-competentie via overnames uit te breiden.

Automatica en energie

Als ICT-eenheid bestrijkt Axians een bedrijfsonderdeel van de industriële dienstverlener Vinci Energies. Met zijn dochterondernemingen Actemium en Omexom omvat de groep specialisten voor respectievelijk automatiseringstechnologie en energie-infrastructuren. Vinci Energies legt zich ook toe op brandbeveiliging, isolatie en facility management. Samen vormen deze bedrijfsonderdelen op hun beurt een divisie van Vinci, ’s werelds grootste bouwconcern met hoofdkantoor in Parijs.

Omdat Axians binnen dergelijke groepsstructuren opereert, heeft het systeemhuis een ander profiel ontwikkeld dan concurrenten die autonoom op de markt opereren, aldus algemeen directeur Diana Coso. “Bij onze zusterbedrijven zijn er werknemers in overalls die machines hanteren, kabels in de grond leggen of zich op grote hoogte verplaatsen op elektriciteitsmasten,” meldt de ervaren manager, die in april van dit jaar de hoofdbaan bij Axians Duitsland overnam. “Netwerken met deze collega’s bevordert een heel andere cultuur dan wanneer IT’ers zich uitsluitend onder hun peers bevinden.”

Verschillend van Bechtle en Cancom

In het stempel van een conglomeraat en in de mogelijkheden die de uitwisseling binnen Vinci Energies biedt, ziet Coso de specifieke sterke punten van Axians. Hun werknemers kunnen immers op elk ogenblik een beroep doen op de know-how en de ervaring van de zusterondernemingen. “Met de expertise die we in de groep hebben, kunnen we een portefeuille van oplossingen voor digitalisering opbouwen zonder dat we alles zelf bij de klant moeten uitproberen”, somt het hoofd van het systeemhuis op (zie interview). Zij ziet dit als een concurrentievoordeel voor toekomstige digitaliseringsprojecten. Omdat Axians als onderdeel van Vinci Energies zeer dicht bij de industrie staat, heeft de IT-dienstverlener een ander unique selling point dan concurrenten als Bechtle of Cancom.

Met een omzet van 520 miljoen euro, die Axians vorig jaar in Duitsland behaalde, behoort het bedrijf nu zelf tot de tien grootste systeemhuizen. Het bedrijf is onderverdeeld in bedrijfsapplicaties en -analyse, cloud en datacenters, cyberbeveiliging, digitale werkruimte, bedrijfsnetwerken en telco-infrastructuren. De belangrijkste partners aan de providerzijde zijn AWS, Cisco, Citrix, Dell EMC, Fortinet, HPE, IBM, Juniper, Microsoft, NetApp, SAP, Veeam en VMware.

Aanvullende informatie

Globaal merk voor Vinci’s ICT-activiteiten

Aan het begin van dit jaar heeft de dienstverlener Vinci Energies zijn ICT-deelnemingen in Duitsland samengevoegd onder het merk. Sindsdien opereren het in Ulm gevestigde systeemhuis Fritz & Macziol, dat in oktober 2014 door Vinci werd overgenomen, en de Hamburgse IT-beveiligingsspecialist Crocodial, die zich een half jaar eerder bij de groep had aangesloten, respectievelijk onder de namen Axians IT Solutions en Axians IT Security.

Vinci Energies had in april 2015 zijn strategische besluit aangekondigd om de naam “Axians” als internationaal ICT-merk te vestigen. Sindsdien heeft de groep zijn ICT-dochterondernemingen op de regionale markten achtereenvolgens van een nieuwe naam voorzien.

Het merk zelf is echter veel ouder. De Fransen introduceerden het al in 1999 voor hun IP-netwerkbedrijf. Axians kwam in 2005 naar Duitsland toen Vinci Energies het Keulse systeemhuis NK Networks & Services overnam. De specialist behield zijn naam en opereerde tegelijkertijd onder het nieuwe overkoepelende merk. Begin 2014 werd het omgedoopt tot Axians Networks & Solutions.

Huidig is de Axians Group, die in 2016 een omzet behaalde van 1,8 miljard euro, aanwezig in 18 landen met 8.000 werknemers. In Duitsland heeft het systeemhuis ongeveer 1.700 mensen in dienst in 24 steden.

Net zoals het systeemhuis profiteert van de industriële expertise van zijn zusters, profiteren de andere dochterondernemingen van Vinci Energies omgekeerd ook van de specifieke knowhow van Axians. De IT-specialist ziet zichzelf als een “aanjager van digitale innovatie” die de andere leden van de groep met zijn kennis en ervaring ondersteunt bij alle digitaliseringsinitiatieven. Samen met collega’s van Actemium en Omexom vormen experts van Axians daarom overkoepelende teams die zich bezighouden met scenario’s uit toepassingsgebieden zoals smart buildings, smart grid of smart industry.

Smart Industry Alliance

Bij Vinci Energies Deutschland (VED) blijft de interdisciplinaire samenwerking niet beperkt tot sporadische contacten. In plaats daarvan is het nu geïnstitutionaliseerd als de “Alliantie van Smart Industry”. Onder één dak ontwikkelen experts van de dochterondernemingen holistische Industrie 4.0-concepten en implementeren deze voor klanten. De nadruk van de werkzaamheden ligt op de integratie van technologieën zoals 3D-visualisatie, augmented reality, gegevensanalyse en virtualisatie in industriële processen. “Met agile en praktische methoden helpen we onze klanten snel zichtbare resultaten voor hun bedrijf te behalen”, zo omschreef VED CEO Reinhard Schlemmer de pragmatische aanpak in april van dit jaar.

Bij de Smart Industry Alliance hoort ook de in Ulm gevestigde start-up Duality, die in de herfst van 2016 werd opgericht. Haar kerntaak is, naast strategisch advies over digitalisering, het creëren van prototypes. Op de Hannover Messe in april hebben de zusters Vinci Energies voor het eerst de resultaten van reeds voltooide projecten gepresenteerd. Technologiepartners waarmee zij samen op de industriebeurs verschenen, waren IBM, Microsoft en SAP.

Om het werk van de alliantie verder te bevorderen, is VED bezig met het opzetten van een zogenaamd Digital Lab in Frankfurt/Main. Met een oppervlakte van 300 vierkante meter is het de bedoeling projectteams een creatieve ruimte te bieden waarin zij praktijkgerichte oplossingen kunnen ontwikkelen. Afhankelijk van de behoeften zijn de tijdelijke teams samengesteld uit specialisten van de groep en werknemers van de inlenende bedrijven. De resultaten kunnen in een digitale showroom worden gepresenteerd en samen worden besproken. Het is de bedoeling dat het lab in het eerste kwartaal van volgend jaar operationeel wordt.

Interdisciplinaire projecten

Vanuit het oogpunt van Axians werpt de aanpak om verschillende competenties binnen de groep samen te brengen nu al vruchten af. Diana Coso bijvoorbeeld, die als hoofd van het systeemhuis ook deel uitmaakt van de VED-directie, constateert een toenemend aantal gezamenlijke projecten waarbij twee of zelfs drie Vinci Energies-eenheden betrokken zijn. “Het komt niet zelden voor dat we een order krijgen juist omdat we als groep een totaaloplossing kunnen bieden.”

Binnen haar verantwoordelijkheidsgebied stimuleert Coso de digitaliseringsstrategie door een team op te zetten dat zich aan het onderwerp kan wijden, onafhankelijk van de verkoop- en winstdruk. Want wie zich bezighoudt met Industrie 4.0 en het internet der dingen, heeft veel staying power nodig, benadrukt de manager. Daarmee streeft zij een ambitieus doel na wat de perceptie van de dienstverlener betreft. “Mijn visie voor 2020 is dat de naam Axians synoniem zal zijn met digitalisering.”

Organisatorisch is de koers hiervoor bij Axians de afgelopen tweeënhalf jaar uitgezet. In de loop van de opbouw van het merk ICT en de integratie van acquisities zoals Fritz & Macziol, creëerde het moederbedrijf VED een structuur met 55 kleinere business units die achtereenvolgens meer bevoegdheden kregen. Deze structuur sluit aan bij de managementcultuur van de Vinci-groep, die sinds de jaren tachtig gedecentraliseerd is, omdat toen al werd verwacht dat vele autonome eenheden voor meer flexibiliteit en klantnabijheid zouden zorgen. Achter de structuren bij Axians gaat echter ook het besef schuil dat Industrie 4.0-projecten alleen kunnen slagen als specialisten uit verschillende disciplines constructief en op ooghoogte met elkaar samenwerken. Daarom zijn dergelijke projecten moeilijk te beheren vanuit het hoofdkantoor.