Wat is de QR code en waarvoor dient hij

De QR code wordt steeds meer gebruikt door bedrijven om diensten aan te bieden aan gebruikers. Zo werkt het en waarvoor wordt het gebruikt

Het werd in Japan ontwikkeld om auto-onderdelen in Toyota-fabrieken te traceren, maar het is sindsdien effectief gebleken voor duizend andere doeleinden dan oorspronkelijk bedoeld. Het is de “QR Code”, de “Quick Response Code” die in 1994 door de Denso Corporation werd uitgevonden.

Ondanks dat veel mensen niet weten hoe het werkt, heeft iedereen er de laatste jaren gebruik van gemaakt door zijn smartphone te pakken, hem in te lijsten en de link te volgen die op het scherm verschijnt. Tegenwoordig vinden we het in advertenties op papier en op verkeersborden, op etiketten van levensmiddelen, achter de modemrouters die onze Internet Service Providers ons in bruikleen geven wanneer we een aansluitingscontract tekenen. De enorme populariteit van de QR-code-technologie hebben we te danken aan twee belangrijke factoren: het feit dat ze kan worden toegepast zonder royalty’s aan Denso te betalen en de aanwezigheid van duizenden QR-code-lees-apps in de winkels van Apple en Google.

Hoe de QR-code wordt gemaakt en werkt

Grafisch gezien bestaat een QR-code uit een hoofdvierkant, met nog vier in de hoeken (maar het vierde is veel kleiner), dat een lange reeks zwarte of witte stippen bevat. Deze stippen zijn niets meer dan gecodeerde cijfers en letters, die kunnen worden gedecodeerd door de code in te kaderen en de app deze te laten interpreteren. De meest gebruikelijke QR-code is de 29×29 puntcode, die maximaal 48 alfanumerieke tekens (cijfers en letters) kan weergeven. Deze tekens kunnen een link naar een webpagina zijn, een eenvoudige tekst, een telefoonnummer of iets anders dat met cijfers en tekens kan worden geschreven.

De QR-code is heel eenvoudig te gebruiken: veel moderne smartphones hebben al een QR-code-lezer ingebouwd in de camera-app en het enige wat je hoeft te doen is de code inkaderen (goed scherpstellen) om te beginnen met decoderen en de link of de informatie die zich in de gecodeerde punten bevindt weer te geven. Als de lezer niet in de camera van uw smartphone is geïntegreerd, installeert u gewoon een van de vele QR-leesapps die in de winkels verkrijgbaar zijn.

Hoe de QR-code wordt gebruikt

De QR-code wordt tegenwoordig op vele manieren gebruikt, onder meer om de toepassing van veiligheidsvoorschriften tegen Covid-19 te vergemakkelijken. Veel restaurants brengen bijvoorbeeld geen papieren menukaart aan tafel (die na elk gebruik moet worden gedesinfecteerd), maar tonen klanten een QR-code die leidt naar een link naar het online menu.

Met de QR-code kan ook de toegang tot stranden worden geregeld via een reserveringsapp. Ten slotte kan een QR-code ook worden gebruikt om toegang te krijgen tot water- of pretparken zonder papieren tickets te moeten tonen, die bij de ingang zouden moeten worden ingeleverd. Op deze manier wordt lichamelijk contact vermeden.