Instagram, hier komt de QR-code om je profiel te delen

Je Instagram-profiel delen via een QR-code: dit is wat het is en hoe het werkt

Je hoeft Instagram niet te openen om een profiel te vinden, je kadert gewoon de QR-code in die het account voor je heeft gegenereerd. Dat is de nieuwe functie die het sociale netwerk heeft geïntroduceerd en die is ontstaan als een evolutie van de Nametag, die alleen door de camera van de Instagram-app kon worden gescand.

De nieuwe functie werd vorig jaar in Japan gelanceerd en is nu wereldwijd uitgebreid. Om uw profiel gemakkelijk te delen, kunt u naar de instellingen van de app gaan en een QR-code genereren die u kunt aanpassen in kleur, met emoji of grappige selfies om naar uw contacten te sturen. De functie is speciaal ontworpen voor bedrijven, die de QR-code kunnen delen of afdrukken en hun klanten in staat kunnen stellen gemakkelijk de Instagram-accounts te vinden die aan het merk zijn gekoppeld, inclusief openingstijden of de mogelijkheid om te winkelen en het profiel te volgen.

Instagram, hoe de QR-code werkt

Om de QR-code te genereren moet je de Instagram-app openen, naar Instellingen gaan en vervolgens QR-code selecteren. Er wordt een scherm geopend met de QR-code die bij uw profiel hoort, die op drie manieren kan worden aangepast: Emoji, Selfie of Kleur. Als u op het scherm klikt, krijgt u opties: u kunt bijvoorbeeld de achtergrondemoji, de kleurenschaal en de versiering van de selfie wijzigen, waarbij u kunt kiezen uit een snor, een grappige bril en zelfs een eenhoornige donut. Zodra de code is gegenereerd, kunt u deze naar iedereen sturen die u maar wilt door rechtsboven op het share-symbool te klikken. Ook kun je door het QR Code gedeelte te openen “Scan Code” selecteren en vanuit de app de QR Codes openen die met je gedeeld worden.

Instagram, waarom een QR Code gebruiken

De introductie van de QR Code volgt op de hielen van de Nametag die in 2018 werd uitgebracht voor de app van Instagram. Het doel van de Nametag was om een soort visitekaartje te maken voor iemands profiel, zodat mensen hem kunnen volgen en vinden zonder de naam in de zoekbalk te hoeven typen. De nieuwe QR-codefunctie is vergelijkbaar met de Nametag, maar het belangrijkste verschil is dat de gegenereerde code ook kan worden geopend door apps van derden die gespecialiseerd zijn in het lezen van deze codes, en niet alleen door de ingebouwde camera van Instagram. De functie zal bijzonder nuttig blijken voor bedrijven, die met een eenvoudige QR-code herkenbaar kunnen zijn, volgers kunnen winnen en informatie kunnen delen over het merk, de verkoop van producten en diensten of geïnteresseerde klanten op de hoogte kunnen houden.