Gids voor het downloaden en installeren van Google Chrome

Uitgebreide gids over hoe u Google Chrome, een van de meest gebruikte webbrowsers, kunt downloaden en installeren op Macs, pc’s en smartphones. Lees in dit artikel hoe u dat doet!

Google Chrome is zonder twijfel een van de meest gebruikte browsers ter wereld. Het is een van de populairste vanwege zijn snelheid, maar vooral vanwege de bijna oneindige aanpassingsmogelijkheden. Dit wordt gegarandeerd door het grote aantal extensies dat voor de gebruikers beschikbaar is. Het heeft ook een ongelooflijk intuïtieve interface, waardoor het gemakkelijk te gebruiken is voor elk type gebruiker, van de meest ervaren tot de onervaren.

Het is uiteraard compatibel met smartphones en tablets, waarop u zonder enige beperkingen toegang hebt tot uw gegevens. Door een Google-account aan te maken, vindt u uw geschiedenis en favoriete links altijd gesynchroniseerd terug. Dus hier is een handige gids voor beginnende gebruikers over hoe Chrome te downloaden naar alle apparaten. Het is goed om te weten dat Google Chrome volledig gratis is. Het downloaden van de browser naar uw pc is vrij eenvoudig, of u nu Windows als besturingssysteem, iOS of Linux hebt.

Downloaden van Google Chrome op Windows

De eerste stap op een Windows-pc is het openen van de browser die al op uw computer staat. Dit is Microsoft Edge, die voorgeïnstalleerd is. Eenmaal op de startpagina, kunt u “Download Chrome” typen in de zoekbalk. U wordt doorgestuurd naar een specifieke pagina van de Google browser. Als u op de eerste link klikt, komt u op een pagina met in het midden een knop met de tekst “Chrome downloaden”.

Er verschijnt een vak waarin u op de knop “Accepteren en installeren” moet klikken. Er wordt een bestand met de naam “ChromeSetup.exe” gedownload, dat u moet openen en uitvoeren om de installatie van de browser te starten. Zodra het proces is voltooid, hebt u volledige toegang tot de geselecteerde browser, die als standaard kan worden ingesteld.

Google Chrome downloaden op Mac

Om Chrome op een Apple-computer met een macOS-besturingssysteem te downloaden, moet u de vooraf geïnstalleerde browser, Safari, openen. Zodra je dit hebt gedaan, ga je naar de officiële Google Chrome pagina en klik je op de “Accepteren en installeren” knop. Het pakket “googlechrome.dmg” zal openen. Er verschijnt een venster op het scherm, waarin u het Chrome-pictogram met de muis naar de map Toepassingen van macOS moet slepen.

Het installatieproces wordt snel uitgevoerd. U kunt dan naar de map “Programma’s” op uw Mac gaan, het browserpictogram zoeken, op “Openen” klikken en vervolgens naar de startpagina van Chrome gaan. U kunt kiezen of u Chrome de standaardzoekmachine wilt maken of de standaardinstellingen, die Safari bevoordelen, intact wilt laten. Dit alles kan worden gedaan door simpelweg een vakje aan te vinken in het venster dat verschijnt wanneer u zich voor de eerste keer aanmeldt.

Google Chrome downloaden op Linux

U kunt Chrome ook downloaden en installeren op een computer met een Linux-besturingssysteem (met name Ubuntu). Het eerste wat je moet doen, ook in dit geval, is de voorgeïnstalleerde browser openen, naar de startpagina van Google Chrome gaan. U kunt dan op de knop “Chrome downloaden” klikken, maar zorg ervoor dat u het juiste pakket voor uw besturingssysteem selecteert. Klik op “Accepteren en installeren” (onderste knop) om het browserproces te voltooien.

Er wordt dan een venster geopend op uw bureaublad. Zoek het onderdeel “Openen met” en controleer of de optie “Software installeren” ernaast is geselecteerd. Als deze niet is geselecteerd, doe dat dan door op de knop “OK” te klikken. Er wordt een nieuw venster geopend, waar u op de knop “Installeren” kunt klikken, vervolgens het wachtwoord van uw Ubuntu-account kunt invoeren en “Authenticeren” kunt selecteren.

Om Chrome te starten, dat nu geïnstalleerd is, klikt u op “Toepassingen weergeven” in de zijbalk en selecteert u het browserpictogram. Het is ook heel eenvoudig om Chrome als standaardmotor in te stellen wanneer u het de eerste keer opstart, door het juiste vakje aan te vinken in het venster dat verschijnt.

Downloaden van Chrome op Android en iOS

U kunt Google Chrome natuurlijk ook downloaden naar smartphones, zowel voor Android als voor iOS. De meeste Android-toestellen hebben al een Google Chrome-pictogram op hun startscherm. Als dit niet het geval is, kunt u de desbetreffende app vinden in de Play Store, de Android app-marktplaats. Eenmaal geopend, typ ‘Chrome’ in de zoekbalk, selecteer het eerste resultaat en klik op ‘Installeren’. De applicatie zal snel beschikbaar zijn op uw startscherm.

De procedure voor iOS is zeer vergelijkbaar. Apple-apparaten tonen de Chrome-browser niet bij de eerste start. Een download zal dus nog steeds noodzakelijk zijn. In dit geval moet u echter naar de App Store gaan, de marktplaats voor applicaties voor iPhones en iPads. Zodra u ‘Chrome’ in de zoekbalk hebt getypt, klikt u op ‘Installeren’ en u bent klaar.