De 10 vreemdste smartphones ooit

Smartphones lijken tegenwoordig erg op elkaar, maar in de loop der jaren zijn er een paar toestellen geweest die opvielen door hun excentriciteit

Het ontwerp van mobiele telefoons is de laatste jaren vrij gestandaardiseerd geworden. Een groot scherm met kleine randen, een elegante metalen of glazen behuizing en afgeronde, afgeschuinde toestelhoeken. We kunnen nog steeds niet zeggen dat alle smartphones qua ontwerp hetzelfde zijn, maar ze lijken zeker sterk op elkaar.

Vaak proberen sommige fabrikanten, om zich te onderscheiden van de massa, speciale telefoons te maken. Met een modulair ontwerp of met een extravagante en alternatieve vorm in vergelijking met de concurrentie. Maar een norm breken is niet gemakkelijk. Winnende zaken in deze zin zijn zeer zeldzaam. Het is gemakkelijker om niet-succesvolle modellen tegen te komen of modellen die door de consumenten niet worden gewaardeerd. Nokia, bijvoorbeeld, heeft in de loop der jaren veel geëxperimenteerd met zijn toestellen. Soms is het erin geslaagd heilige monsters van de telefonie te creëren, zoals de 3310, andere keren heeft het toestellen ontworpen die snel in de vergetelheid zijn geraakt. Hier is dan een lijst van de 10 meest bizarre telefoons ooit gemaakt.

Nokia N-Gage

Nokia N-Gage is in 2003 ontwikkeld door het Finse bedrijf. Met dit toestel wilde Nokia een telefoon voor jongeren creëren, die sterk op gaming was gebaseerd. En als ik er nu naar kijk, lijkt het echt op een voorouder van een oude PlayStation Portable. Maar de N-Gage werd nooit zo succesvol als zijn grotere neef, de 3310, en wordt nu meer herinnerd om zijn excentrieke stijl dan om iets anders.

Nokia 7600

Ook in 2003 lanceerde Nokia de 7600. Een telefoon met een zeer vreemd ontwerp, een mix tussen een clamshell en een kleine thermostaat. Het scherm nam het midden van het toestel in beslag met de nummers 1 tot 5 aan de linkerkant en de nummers 6 tot 0 aan de rechterkant.

Blackberry Passport

De Blackberry Passport heeft alle kenmerken om in de categorie van essentiële telefoons te vallen in termen van stijl en functie. Te veel zelfs. Het is in feite een perfect vierkant verdeeld tussen een scherm en een fysiek toetsenbord. Voor fans van het genre was het een steunpilaar, maar nu doet het ontwerp je glimlachen.

Motorola Flipout

Het thema van vierkante smartphones voortzettend, is de Motorola Flipout koning. Ja, want dit apparaat was niets meer dan een combinatie van twee vierkanten op elkaar. Het eerste was het scherm en het tweede was het toetsenbord, dat achter het scherm kon worden geschoven of open kon worden gelaten om rustig te typen. Het resultaat? Een zeer grote telefoon, niet bepaald comfortabel in de broekzak.

Sidekick 

Er was een tijd dat uitschuifbare telefoons de rage waren. Helaas heeft de Sidekick in deze categorie geen geschiedenis geschreven. Een scherm ter grootte van een autonavigatiesysteem, een minder dan ergonomische grip en een verborgen toetsenbord met heel weinig toetsen hielpen daar niet bij.

Huawei KFC

Heeft iemand er behoefte aan een telefoon met het merk Kentucky Fried Chicken te bezitten? In China, blijkbaar wel. Zozeer zelfs dat Huawei een telefoon heeft gemaakt met covers en kleuren die doen denken aan de beroemde fastfoodketen.

Touch Vertu Signature

Is het de moeite waard om zo’n 8.000 dollar uit te geven aan een smartphone die volledig is bedekt met alligatorhuid of ander bont naar keuze van de klant? Het Britse bedrijf Vertu dacht er blijkbaar zo over toen het de Signature ontwierp. Een telefoon van krokodillenhuid, het toppunt van klasse.

Sirin Labs

Als 8.000 dollar op z’n zachtst gezegd niet genoeg lijkt voor een excentrieke telefoon, dan is het toestel van Sirin Labs iets voor u. Het is een smartphone ontworpen om de aandacht te trekken in de disco. Althans, zo beschrijft de fabrikant het. Aandacht die komt met een fors prijskaartje van rond de 16.000 dollar. Het toestel is afgewerkt in leer en goud.

Bluetooth-telefoon

Loopt u graag rond met een Bluetooth-headset en belt u de hele tijd? Dan is deze Bluetooth telefoon iets voor jou. Het is een mini smartphone die je aan je oor kunt bevestigen. Hoe nuttig is het? Daar zijn we nog niet achter.

Rood

Fotoliefhebbers? Dan is deze meer dan £1,000 kostende smartphone van RED iets voor jou. Het ziet eruit als een Iron Man-accessoire, maar het is ontworpen om kwaliteitsvideo’s en -foto’s te maken.