Microsoft: bezuinigingen op Lumia-smartphones

Microsoft CEO Satya Nadella had al pijnlijke bezuinigingen aangekondigd. Nu is de kat uit de zak: Microsoft schrapt 7.800 banen, voornamelijk in de telefoondivisie, en schrijft 7,8 miljard dollar af op de overname van Nokia. Dat is meer dan de 7,2 miljard dollar die de Amerikaanse fabrikant betaalde voor de mobiele divisie van de Finnen.

Het was bekend dat het niet zo goed ging met de telefoondivisie van Microsoft, die werd overgenomen van Nokia. Maar een afschrijving van 7,8 miljard dollar is verrassend. Dit bedrag doet zelfs een miljardenbedrijf als de softwaregigant pijn. Het zijn echter de 7.800 werknemers die bij de herstructurering van de mobiele divisie hun baan verliezen die moeten opdraaien voor de slechte cijfers voor Windows Phones.

Modellengamma wordt verkleind

Microsoft zal zijn eigen smartphones en vooral Windows 10 als smartphone-besturingssysteem niet helemaal opgeven. In plaats daarvan wil Redmond meer vertrouwen op partners om “een dynamisch Windows-ecosysteem” te creĆ«ren, dat ook zijn eigen familie van apparaten moet omvatten, zei Nadella in een e-mail aan de Microsoft-medewerkers.

In concrete termen betekent dit waarschijnlijk dat de recentelijk nogal welig tierende verscheidenheid aan goedkope maar niet erg winstgevende instapapparaten radicaal zal worden ingekrompen en dat er slechts een paar Lumia’s overblijven, die waarschijnlijk alle prijsklassen zullen bestrijken. In ieder geval passen de 940’s als nieuwe vlaggenschip toestellen in de nieuwe strategie. De meeste banen zullen waarschijnlijk worden geschrapt in de resterende fabrieken die van Nokia zijn overgenomen. Het valt te verwachten dat Microsoft het voorbeeld van veel fabrikanten, waaronder Apple, zal volgen en de toestellen zal laten produceren door contractfabrikanten in China.

Hoe succesvol de nieuwe strategie zal zijn, valt echter nog te bezien. Tot nu toe hebben smartphonefabrikanten niet bepaald in de rij gestaan om toestellen met Windows op de markt te mogen brengen.

De nieuwe strategie zal geen succes worden.