Groepsvideogesprekken gaan over van Hangouts naar Google Meet

Google probeert orde te scheppen in zijn eigen Babel van videobellen-apps en zet de “geplande uitschakeling” van Hangouts door

Hangouts geeft het stokje van groepsvideobellen door aan Google Meet. De cross-platform instant messaging app maakt plaats voor Big G’s nieuwe – om zo te zeggen, gezien het feit dat het in 2017 werd gelanceerd – dienst die een verdere stap zet in de richting van zijn uiteindelijke pensionering, een pad dat ongeveer een jaar geleden begon, in oktober 2019.

Met de nieuw uitgebrachte versie van Hangouts, heeft Google besloten om de mogelijkheid om groepsvideogesprekken te voeren volledig te verwijderen, waardoor ze effectief uitsluitend beschikbaar zijn via Meet. De verandering kwam met de update naar release 36.0.340725045 waar, naast het verwijderen van de functie, ook een banner te zien is met de tekst “Videogesprekken in Hangouts gebruiken nu Google Meet”. Dit is niet geheel onverwacht, aangezien het hoofdkantoor in Mountain View al enige tijd probeert Hangouts te sluiten, om plaats te maken voor de dienst die nu ook is toegevoegd aan Gmail, via een directe link in de inbox van gebruikers.

Hangouts, welke videogesprekken kunnen nog worden gevoerd?

Op dit moment, als je het bij Hangouts wilt houden en de overstap naar Google Meet wilt uitstellen, moet je er rekening mee houden dat het enige type videochat dat beschikbaar is, één-op-één is. Als u probeert een groepsvideogesprek te voeren, zal het platform, zodra u de e-mailadressen van de deelnemers hebt ingevoerd, automatisch een Meet-link genereren, zonder keuze.

Google Meet, hoe werken groepsgesprekken?

Als Google Meet dus in alle opzichten Big G’s platform voor groepsvideogesprekken wordt, is het de moeite waard om te onthouden dat er twee opties zijn om dit te doen, namelijk gratis en betaald, afhankelijk van het aantal deelnemers. In feite kunt u tot 10 deelnemers het platform zonder kosten gebruiken (afgezien van de verbindingskosten), met enkele extra functies zoals ondertiteling (in het Engels) en schermdeling; in het tweede geval moet u echter betalen voor een Workspace-plan dat plaats biedt aan maximaal 25 personen en tal van gratis tools om te gebruiken.

Hangouts, hoe kan ik doorgaan met groepsvideochats

Als u al een upgrade hebt uitgevoerd, is de enige manier om Hangouts te blijven gebruiken voor groepsvideochats een downgrade, dat wil zeggen dat u de versie op uw toestel verwijdert en de vorige opnieuw installeert. In dat geval moet u terugkeren naar build 35.0.327050771.

Deze methode werkt echter mogelijk niet voor alle doeleinden. Als andere gebruikers hun Hangouts-app al hebben geüpdatet, zullen ze geen videogesprekken meer kunnen voeren. Dus het risico dat je de enige bent die gebruik maakt van de verouderde functie zou je nog steeds niet in staat stellen om te genieten van een videogesprek met je vrienden of familie.

Google Duo, het alternatief voor Meet?

Voordat je afscheid neemt van gratis videochats met meer dan 10 deelnemers, zonder ook maar één euro te hoeven betalen, is het de moeite waard om een andere app uit te proberen, namelijk Google Duo. De toepassing, die nog steeds gratis is, zou echter wel eens van korte duur kunnen zijn; de reus uit Mountain View overweegt namelijk al enige tijd om deze te vervangen door Meet, waardoor dit de enige haalbare optie is, althans voor de nabije toekomst.