Smartphones 2018, welke is het meest bestendig?

Youtuber JerryRigEverything stelt de ranglijst samen van de smartphones die het best bestand zijn tegen mechanische schade: bovenaan vinden we een outsider

2018 was een jaar vol nieuwe smartphones, zowel high-end als instapmodel, dat zal in 2019 niet anders zijn. Maar het afgelopen jaar is ook de gemiddelde prijs van mobiele telefoons gestegen, waardoor ze steeds meer kosten. Als zodanig willen gebruikers tegenwoordig smartphones die lang meegaan en bestand zijn tegen kleine huishoudelijke ongelukjes.

Maar welke is de meest duurzame smartphone die in 2018 is gelanceerd? Deze vraag werd beantwoord door Zack Nelson, de youtuber van het kanaal JerryRigEverything, bekend om zijn zware tests op smartphones en andere elektronische apparaten. Het is maar dat je het weet, hij is degene die ontdekte dat de 2018 iPad Pro met ontwapenend gemak buigt. Nelson’s taak is juist om telefoons “kapot te maken”, of althans te proberen, om zijn kijkers te laten zien welke duurzamer zijn en welke minder. De JerryRigEverything is ook dit jaar weer met een lijst gekomen van de meest robuuste smartphones van 2018, met zowel slaag- als faalcijfers.

Hoe de JerryRigEverything-tests worden uitgevoerd

Zack Nelson voert vooral mechanische tests uit, die anders zijn dan de tests die fabrikanten uitvoeren voordat ze smartphones op de markt brengen. Deze tests bootsen levensechte situaties na, zoals sleutels in je zak die krassen op het scherm kunnen veroorzaken of wanneer je je smartphone in je achterzak hebt en gaat zitten. Zo gebruikt Zack een stanleymes om de behuizing en het scherm van smartphones en tablets te bekrassen, een aansteker om het scherm 30 seconden in brand te steken, een priem om in het scherm en de camera te snijden, en zijn handen om de apparaten te buigen om te kijken of ze breken. Tot slot haalt Zack het toestel uit elkaar om te kijken of het makkelijk te repareren is als het eenmaal is opgestuurd voor service.

Wat is de meest resistente smartphone van 2018?

Uit de tests blijkt dat de meest resistente budgetsmartphone de Nokia 7 Plus is, gevolgd door de Xiaomi Pocophone F1, terwijl de duurste smartphone de Kyocera DuraForce Pro 2 is (wat echter een smartphone is die speciaal is gebouwd om bestand te zijn tegen schokken en krassen). De Nokia 7 Plus is, samen met de Nokia 6.1, ook het gemakkelijkst te repareren, terwijl de minst repareerbare smartphone de iPhone XS Max is, die erg moeilijk uit elkaar te halen is als hij eenmaal geopend is. Daarentegen bekroonde Zack bij de telefoons met “mooie binnenkant” de Google Pixel 3 Transparent Edition, de Razer Phone 2 en de LG G7, in volgorde van eerste naar derde. De minst duurzame smartphones bleken de Oppo Find X en de Huawei Mate 20 Pro te zijn.

Er is vervolgens een aparte ranglijst die Zack Nelson wijdt aan de meest innovatieve smartphones van 2018, dat wil zeggen de smartphones met een intern en extern ontwerp dat afwijkt van de concurrentie en ervoor kan zorgen dat de telefoon langer meegaat. De winnaar in dit klassement was de Vivo Nex S Clear Edition, met een intrekbare camera en een gepolijste metalen behuizing en gebogen glas aan de achterkant.