Volgens een nieuwe studie is de aanwezigheid van microben die door radioactiviteit worden aangedreven niet uit te sluiten. Volgens een nieuwe theorie is leven op Mars mogelijk.
Onze kennis van Mars gaat elke maand met grote stappen vooruit. De Rode Planeet fascineert wetenschappers die, mede dankzij de informatie die door de Marsrover Perseverance van de NASA naar de aarde is teruggezonden, in de kern hebben kunnen “kijken” en hebben kunnen speculeren over wat er in het hart van Mars ligt.
Niet alleen dat, maar de vierde planeet in het zonnestelsel trekt ook de belangstelling van China – dat er ook is met zijn rover, hier in een tedere selfie – en een van de rijkste mannen ter wereld, Elon Musk, die zich, net als twee andere multimiljardairs, nu toelegt op het verleggen van de grenzen van het melkwegstelsel.
Aangezien er geen week voorbij gaat zonder dat Mars ons voor een paar verrassingen stelt, is hier de laatste in volgorde van tijd.
Wetenschappers geloven nu dat leven op Mars mogelijk is
De theorie is ontwikkeld door een internationaal team van onderzoekers onder leiding van de NASA, die geloven dat leven op Mars mogelijk is. De theorie is ontwikkeld door een internationaal team van onderzoekers onder leiding van de NASA, die denken dat leven op Mars mogelijk is. Het zou met name gaan om een ecosysteem van microbiële organismen die overleven dankzij de radioactiviteit die onder het oppervlak van de Rode Planeet aanwezig is.
Op aarde bestaat de symbiose tussen micro-organismen en radioactiviteit, zodat de onderzoekers zich afvroegen of op Mars niet hetzelfde zou kunnen gebeuren. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Astrobiology.
De hypotheses van de onderzoekers worden door één element ondersteund, en dit is het
“De omgeving met de beste kans op bewoonbaarheid op Mars is de ondergrond,” zei hoofdauteur Jesse Tarnas, een planeetwetenschapper aan NASA’s Jet Propulsion Laboratory.
Het is de moeite waard op te merken dat de hierboven geciteerde studie grotendeels speculatief is, omdat er tot op heden geen buitenaardse, door radioactiviteit aangedreven microben in de ondergrond van Mars zijn aangetroffen. Maar zelfs als we ze nu niet vinden, kan niet worden uitgesloten dat ze er ooit zijn geweest.
Dan is er nog het waterconundrum, dat hier min of meer op neerkomt: als er ondergronds, op de Rode Planeet, water is, dan zouden, misschien in scheuren of poriën, door het radiolyseproces theoretisch buitenaardse microben kunnen ontstaan. Plotseling zou de zojuist genoemde studie aannemelijker worden: want waar grondwater is, zou ook leven kunnen zijn.
Giuseppe Giordano