Hoe Windows 10 te ontdoen van nutteloze programma’s

Windows 10 brengt een lading compleet nutteloze apps met zich mee die alleen maar geheugen in beslag nemen. Hier is wat ze zijn en hoe je er vanaf komt

Windows 10 is ongetwijfeld een goed besturingssysteem, ondanks de vele problemen die bij bijna elke update opduiken. Maar zoals alle Windows-besturingssystemen, en misschien nog wel meer dan zijn voorgangers, wordt Windows 10 geleverd met een groot aantal programma’s die letterlijk nutteloos zijn voor de meeste gebruikers.

Deze programma’s worden vaak aangeduid als ‘bloatware’, een term die is afgeleid van het werkwoord ‘bloat’. En in feite doet deze software niets anders dan Windows 10 opzwellen en onnodig zwaar maken. Ze kunnen dus probleemloos worden verwijderd, zodat het besturingssysteem lichter wordt, minder schijfruimte in beslag neemt en er minder apps zijn die het menu Start vertroebelen. Het opgeven van apps als Candy Crush is voor de meeste Windows 10-gebruikers echter niet zo’n grote opoffering.

Hoe verwijder je nutteloze programma’s in Windows 10

De meest effectieve manier om nutteloze programma’s uit Windows te verwijderen, is door ze helemaal te verwijderen. Zoek hiervoor naar “Programma’s toevoegen of verwijderen” in het menu Start en open het scherm “Apps en onderdelen”, waar u alle apps vindt die momenteel op uw computer zijn geïnstalleerd, gerangschikt in alfabetische volgorde. Laten we de tijd nemen om ze een voor een door te nemen en de overbodige te verwijderen. Als de app die we willen verwijderen aanwezig is in het Start menu maar niet te vinden is in “Apps and Features”, dan kunnen we hem op een andere manier verwijderen: klik er met de rechtermuisknop op rechtstreeks vanuit het menu en kies dan More > App Settings.

Hints voor het menu Start uitschakelen

Nadat we alle overbodige apps hebben verwijderd, hebben we een veel gestroomlijnder en leesbaarder menu Start. Maar we kunnen nog meer doen, door de “suggesties” te verwijderen die Microsoft in het menu Start invoegt, en die in feite niets meer zijn dan advertenties voor apps die geen enkel doel dienen. Om de suggesties te verwijderen moeten we naar Instellingen > Personalisatie gaan en, in de linkerkolom, “Start” kiezen.

Live Tiles uit het menu Start verwijderen

De laatste stap om Windwos 10 en met name het menu Start op te schonen: verwijder de Live Tiles, d.w.z. de “tegels” van verschillende grootte en kleur die in het menu verschijnen. Helaas moeten we ze een voor een verwijderen, door er met de rechtermuisknop op te klikken en te kiezen voor “Verwijderen uit Start”. Het is een beetje vervelend, maar de moeite waard.