Wat is een concurrerende lokale uitwisselingsmaatschappij?

(Uitgesproken see-lek) CLEC is een afkorting voor converbiddelijk local exchange carrier, een telefoonbedrijf dat concurreert met een gevestigde lokale telefooncentrale (ILEC) zoals een Regional Bell Operating Company (RBOC), GTE, ALLNET, enz.

CLEC en de Telecommunicatiewet

Met het verstrijken van de Telecommunicatiewet van 1996 is er een explosie in het aantal CLEC’s. De wet staat bedrijven met de CLEC-status toe om ILEC-infrastructuur op twee manieren te gebruiken:

1. Toegang tot UNE’s

Belangrijk voor CLEC-telecommunicatienetwerken is de beschikbaarheid van ontbundelde netwerkelementen of UNE’s (via een collocatieregeling). UNE’s worden door de wet gedefinieerd als elke “faciliteit of apparatuur die wordt gebruikt bij het leveren van een telecommunicatiedienst”, evenals “kenmerken, functies en mogelijkheden die worden geboden door middel van dergelijke faciliteiten of apparatuur.” Voor CLEC’s is de belangrijkste UNE die voor hen beschikbaar is de lokale lus, die de ILEC-schakelaars verbindt met de huidige klanten van de ILEC. Met de lokale lus kunnen CLEC’s hun schakelaars verbinden met de schakelaars van de ILEC, waardoor ze toegang krijgen tot ILEC-klanten.

2. Wederverkoop

Een andere optie die openstaat voor CLEC’s is de doorverkoopstrategie. De wet stelt dat alle telecommunicatiediensten die ILEC’s in de detailhandel aanbieden, aan CLEC’s tegen groothandelskorting moeten worden aangeboden. Hierdoor hoeft de CLEC niet te investeren in schakelaars, glasvezeltransmissiefaciliteiten of collocatieregelingen.

In elk geval kan een CLEC beslissen over het een of het ander of zelfs over beide. De CLEC-status is zeer gunstig, vooral voor ISP’s, die gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot de koperen lussen en andere schakelelementen die nodig zijn om xDSL-services te leveren.