Alle manieren om uw tablet op uw tv aan te sluiten

Er zijn verschillende manieren om uw tablet op uw tv aan te sluiten: u kunt HDMI- of USB-kabels gebruiken, een WiFi-verbinding of andere media zoals Chromecast.

Als u een tablet of een iPad hebt, kunt u video-inhoud rechtstreeks op uw tv bekijken met behulp van een HDMI-kabel, een USB/HDMI-adapter of een WiFi-verbinding. In het laatste geval moet u een apparaat gebruiken om verbinding te maken met de tv, zoals Google Chromecast, Miracast of AirPlay, afhankelijk van het besturingssysteem. Laten we eens kijken hoe u uw tablet kunt aansluiten op de tv, waarbij we alle beschikbare modi analyseren zonder verlies van resolutiekwaliteit.

Hoe uw tablet aan te sluiten op de tv met een HDMI-kabel

De eerste methode om uw tablet aan te sluiten op de tv omvat het gebruik van een HDMI-kabel, een eenvoudige, snelle en efficiënte oplossing om het probleem snel op te lossen. In dit geval is het eerste wat u moet doen de compatibiliteit van de twee apparaten controleren, om te zien of ze beide HDMI-poorten hebben. Sommige apparaten hebben in plaats daarvan micro-HMDI, dus moet u een geschikte kabel kopen, anders is een kabel met conventionele HDMI-aansluitingen voldoende.

Sommige tablets hebben daarentegen een USB-poort, dus moet u een kabel met een USB/HDMI-adapter kopen. Deze laatste zijn iets duurder, maar kunnen op Amazon worden gekocht zonder al te veel uit te geven, waarbij producten van goede kwaliteit voor een redelijke prijs worden gevonden. Tegelijkertijd is voorzichtigheid geboden, want niet alle platforms zijn compatibel met de kabelaansluiting, waaronder bijvoorbeeld NOW TV, terwijl met Netflix het afspelen zonder storingen werkt.

Hoe sluit u uw tablet aan op de tv met een USB-kabel

De tweede optie is om uw tablet met een USB-kabel op de tv aan te sluiten, waarbij u eventueel kiest voor een draad van de nieuwste generatie met een USB Type-C-aansluiting. Dit zorgt voor een optimale afspeelsnelheid, zodat de resolutiekwaliteit bij weergave op de TV niet vermindert. Voor de iPad van Apple moet bijvoorbeeld een adapter worden gekocht om de Lightning-uitgang om te zetten in HDMI, terwijl voor Samsung-tablets een HDTV-adapter nodig is, die zorgt voor een Full HD-resolutie.

Hoe sluit u uw tablet zonder kabels aan op uw tv

De derde optie is om uw tablet draadloos op uw tv aan te sluiten, door de Wi-Fi-verbinding te gebruiken om de twee apparaten met elkaar te verbinden. In dit geval moet u een datatransmissie-apparaat kopen, waarvan de meest gebruikte Google Chromecast en Miracast zijn voor Android-, iOS- en Windows-apparaten, of AirPlay voor Apple iPads. De HDMI-poort op de TV is ook hier essentieel, anders kan de verbinding niet worden geactiveerd, dus het is belangrijk om de compatibiliteit van de TV te controleren.

Google Chromecast

Google Chromecast is het meest gebruikte apparaat op dit moment, en werkt goed met elke Android tablet, maar ook met die met het iOS-besturingssysteem en met Windows. Het apparaat kan worden gevoed via een normaal stopcontact in huis, of via de USB-poort kunt u een poort op de tv gebruiken, zodat u de draad niet hoeft te laten hangen en de kabel achter de structuur kunt verbergen, wat een efficiënter en aangenamer resultaat oplevert.

Google biedt twee soorten apparaten, de klassieke met een prijs van ongeveer 39 euro en een maximale resolutie in Full HD, of de Chromecast Ultra, die voor ongeveer 79 euro wordt verkocht en een beeldkwaliteit in 4K kan ondersteunen, zelfs met dynamische HDR-technologie. De installatie is heel eenvoudig: sluit het apparaat aan op de tv en gebruik vervolgens je smartphone of tablet om het in te stellen.

Daartoe kun je de Google Home-app gebruiken, waarmee je het apparaat kunt integreren met de spraakopdrachten van Google Assistant. De procedure houdt in dat verbinding wordt gemaakt met het Wi-Fi-thuisnetwerk en vervolgens de naam wordt gekozen die op de TV moet worden weergegeven, waarbij voor elke kamer een andere referentie wordt gebruikt. Chromecast is compatibel met veel video- en audiostreamingapps, waaronder Netflix, YouTube, Infinity, Spotify en Vevo. Eenmaal ingesteld, start u gewoon het afspelen op de tablet en selecteert u het schermpictogram in de rechterbovenhoek om de video naar uw tv over te brengen.

Miracast

Als alternatief voor Google’s Chromecast kunt u uw tablet zonder kabels op uw tv aansluiten met Miracast, een soortgelijk apparaat dat ook gebruikmaakt van een draadloze verbinding. Via Wi-Fi Direct-technologie kunnen de twee apparaten namelijk rechtstreeks met elkaar communiceren, zodat het dataverkeer niet zo hoog is als bij andere systemen. Het werkt alleen met Android-tablets en sommige Windows-tablets, en is niet compatibel met Apple iPads.

De werking lijkt sterk op die van Google Chromecast, dus het enige wat u hoeft te doen is het afspelen van video te starten en de verbinding met de tv te activeren door de optie Zend scherm te selecteren. Vanuit de interface kunt u ook verbonden apparaten bekijken, of het verbruik van dataverkeer beperken. Ook hier wordt een breed scala aan apps ondersteund, van Netflix tot YouTube, en ook bij multimediaspellen blijft de kwaliteit goed.

Apple AirPlay

Als je een Apple TV hebt, kun je je iPad aansluiten met AirPlay, een apparaat dat compatibel is met alle Apple-apparaten, inclusief de iPhone. Dit is een TV Box, waarmee u uw iPad draadloos kunt aansluiten op uw TV, met behulp van een HDMI-kabel om het apparaat aan te sluiten op de Apple TV, het Wi-Fi-netwerk te configureren om toegang te krijgen tot alle apps die zijn geïntegreerd met deze technologie. Start vervolgens gewoon met het afspelen van video-inhoud op de iPad en selecteer de Duplicate Screen-functie om de beelden rechtstreeks op de TV te bekijken, in Full HD-kwaliteit.