Sony bouwt fast track naar garantie en flat rate advies

In het kanaalprogramma “Sony Europe Retail Partner” (SERP) is er in de toekomst een fast track naar de fabrieksgarantie op elektronica zonder papierwerk. De forfaitaire advieskosten voor dealers vormen ook een stimulans om producten meteen bij de verkoop te registreren.

Garantie en aankoopbewijs – het zijn vaak twee zijden van dezelfde medaille. Vanuit het oogpunt van de eindgebruiker resulteert dit onvermijdelijk in een “papieren spoor”, dat er vaak toe leidt dat geen aanspraak op garantie kan worden gemaakt.

Frustrerende zoektocht naar een aankoopbewijs

Het vruchteloos zoeken naar een aankoopbewijs dat niet kan worden gevonden, is iets wat de meeste elektronicaliefhebbers waarschijnlijk al hebben meegemaakt. Vanuit het oogpunt van de detailhandelaar kan dit ook vervelend zijn – de klant kan in dergelijke gevallen immers vaak niet worden geholpen zonder ontvangstbewijs.

Met de Sony Easy Warranty heeft het Japanse elektronicabedrijf dit probleem aangepakt. Via de URL www.sony.de/partner kunnen dealers in het partnerprogramma of consumenten zelf hun aangekochte producten registreren.

Van pc’s tot mp3-spelers

Met deze stap krijgen consumenten standaard twee jaar garantie op alle producten in het SERP-assortiment. Dit omvat zowel computers van het merk Vaio als televisietoestellen, camcorders, digitale camera’s of MP3-spelers. Het is dan niet meer nodig om de aankoopbon te overleggen voor garantieclaims.

Sony Europe Retail Partner

SERP staat voor “Sony Europe Retail Partner”, het partnerprogramma van de elektronicagigant, dat in 2012 is voortgekomen uit het Duitse SPP (Sony Partner Programma) en is uitgebreid naar Europees niveau. Vóór de invoering van de Sony Easy Warranty verleende de fabrikant standaard één jaar fabrieksgarantie, die via productregistratie met één jaar kon worden verlengd. Met de nieuwe aanpak, d.w.z. als de productregistratie optimaal direct bij de dealer wordt uitgevoerd, kan ook een denkbaar garantiegat worden voorkomen (zie kader).

Aanvullende informatie over dit onderwerp

Garantiegat

Voor dealers kan een garantiegat ontstaan als de door de fabrikant verleende garantie korter is dan de wettelijke garantietermijn. Indien in een specifiek individueel geval geen regeling met de fabrikant of de distributeur kan worden getroffen, moeten de dealers de verantwoordelijkheid voor de garantie zelf op zich nemen. Volgens de EU-wetgeving bestaat er namelijk een wettelijke garantieverplichting ten aanzien van particuliere eindafnemers (geen bedrijven of volledig gekwalificeerde handelaren) gedurende een periode van 24 maanden. Er kunnen zich dus problemen voordoen wanneer produkten worden teruggezonden wegens een gebrek na het verstrijken van een fabrieksgarantie van slechts twaalf maanden en vóór het verstrijken van de garantieperiode van 24 maanden. Dan kan het zijn dat de dealer zelf voor vervanging of reparatie moet betalen.

Consultatie forfait

DeEr is nog een stimulans: Sony-partners leveren het vereiste bewijs van productdemonstratie bij de registratie van een SERP-product via het portaal voor toegevoegde waarde van het merk (MMW).

Dit bewijs is gekoppeld aan een forfaitaire adviesvergoeding als onderdeel van de SERP-dealervoorwaarden. Door registratie, waarbij naam, voornaam en postcode moeten worden ingevoerd, worden de gegevens samen met het digitale aankoopbewijs gedeponeerd in het portaal met toegevoegde waarde van het merk.

De eindklant ontvangt een garantiecertificaat en de dealer ontvangt een adviescertificaat als bewijs.

De bestaande SERP-contracten blijven geldig met betrekking tot de wijzigingen. Alle deelnemers aan het partnerprogramma worden schriftelijk op de hoogte gesteld van de aanpassingen.

Martin Winkler, Country Head van Sony Duitsland, zegt hierover: “De nieuwe Sony Easy Guarantee vereenvoudigt het programma en biedt onze retailpartners extra verkoopargumenten voor de consument.” □