Webopslag verwijst naar opslagruimte op een of meer servers voor gegevens die op elk moment via het internet kunnen worden geraadpleegd. In de regel wordt deze dienst aangeboden door internetproviders, maar men kan het ook zelf doen.
Webopslag – of webruimte in het Engels – kan worden gebruikt om de inhoud van websites, blogs of online winkels te bewaren. Het wordt echter ook steeds meer gebruikt door particulieren om bijvoorbeeld foto’s, films, teksten, enz. in de cloud op te slaan en er via de smartphone op elk moment en vanaf elke locatie bij te kunnen. De algemene verzamelnaam voor dergelijke aanbiedingen is webhosting.
Kosten voor webopslag
Webhosting voor internetpagina’s is bij de meeste providers tegen betaling. Voor kleinere projecten behoeft echter slechts een paar euro per maand te worden geïnvesteerd. In ruil daarvoor garandeert de provider mogelijkheden voor gegevensback-up en snelle toegang, zelfs tijdens piekuren. Bovendien geven zij een bepaald aantal e-mailadressen op. Ook het verkeer speelt een niet onbelangrijke rol in verband met de kosten. In sommige gevallen is er een bovengrens voor een bepaalde periode. Als deze limiet wordt overschreden, ontstaan verdere kosten.
Bedrijven als Google, Dropbox of Microsoft bieden gratis beperkte capaciteiten aan voor particuliere gebruikers, die tegen betaling vrijwel onbeperkt kunnen worden uitgebreid. Gratis aanbiedingen gaan echter vaak gepaard met de weergave van advertenties waarop de gebruiker geen invloed heeft.
Welke webopslagruimte is redelijk?
De grootte van de benodigde webopslagruimte is altijd afhankelijk van de geplande projecten. Eenvoudige HTML-bestanden met veel tekst en weinig afbeeldingen hebben niet veel ruimte nodig. Voor foto’s, films en videoclips daarentegen neemt de behoefte aanzienlijk toe. Uitgebreide online winkels met talrijke productafbeeldingen of video-instructies bereiken al snel het terabyte-gebied.
Eigen webopslag of zelf voorzien?
Veel bedrijven boven een bepaalde grootte en met het bijbehorende budget gebruiken hun eigen servers om webruimte te bieden, niet in de laatste plaats om veiligheidsredenen. Bij uitbesteding aan een dienstverlener bestaat altijd het risico dat de dienstverlener niet serieus met de opgeslagen gegevens omgaat of ze onvoldoende beschermt tegen toegang door derden.
Een eigen webopslagserver opzetten kan ook voor particuliere gebruikers zinvol zijn, mits u over voldoende knowhow en kapitaal voor hardware en software beschikt. Er zijn nu ook gratis programma’s waarmee u uw gegevens op uw eigen server kunt beheren.