Wat is colocatie?

In de context van colocatie (ook: server housing, co-locatie) wordt een server van een klant in een datacenter ondergebracht. De eigenaar van de server profiteert hier op vele manieren van, maar er zijn ook enkele nadelen waarmee rekening moet worden gehouden.

Colocatie beschrijft een proces waarbij een klant zijn eigen server in een datacentrum onderbrengt dat onafhankelijk van hem is, in ruil voor een huurprijs. In tegenstelling tot hosting, komt de hardware van de klant en niet van het datacenter. Colocatie wordt daarom ook server housing, server homing, co-locating en, in zijn Germaanse vorm, collocatie genoemd.

Voordelen van colocatie

Colocatie biedt de klant twee belangrijke voordelen in vergelijking met het onderbrengen in een eigen gebouw. Ten eerste beschikken datacenters gewoonlijk over supersnelle glasvezelverbindingen die speciaal voor de faciliteit zijn aangelegd. Ten tweede zijn er geen kosten voor de correcte aansluiting van de server op het terrein van de klant zelf. Er hoeft bijvoorbeeld niet eerst een speciaal airconditioningsysteem te worden geïnstalleerd.

Voordelen van colocatie

Het onderhoud van de eigen server wordt meestal uitgevoerd door de technici van de klant. De meeste datacentra staan echter geen onbegeleide toegang toe de klok rond. In plaats daarvan mogen technici meestal alleen op bepaalde tijden binnenkomen, vergezeld van beveiliging, om onderhoud te verrichten. Als alternatief bieden veel datacenters een dienst aan om dit zelf te doen. Dit brengt echter extra kosten met zich mee.

Daar komt nog bij dat de elektriciteitsprijzen in de datacentra sterk fluctueren. In sommige gevallen zijn ze aanzienlijk hoger dan wat klanten op hun eigen locatie zouden hebben betaald. Kortingen worden meestal toegekend aan grote klanten zoals internet service providers. Kleine en middelgrote ondernemingen moeten met deze factor rekening houden bij het berekenen van de kosten.

Opstellen van een providervergelijking

Al met al is een providervergelijking zinvol. Auf diese Weise können auch weitere Fragen geklärt werden, wie beispielsweise:

  • Wie wird der Server zum Rechenzentrum transportiert?
  • Werden vom Rechenzentrum Backup-Möglichkeiten angeboten und was kosten diese?
  • Wie erfolgt die Installation vor Ort?
  • Wie schnell kann der Server vollständig in Betrieb genommen werden?
  • Ist die Remote-Software des Servers mit den vom Rechenzentrum unterstützten Lösungen kompatibel?