Wat is VEI, de nieuwe low-cost operator

Vodafone is klaar om zijn eigen virtuele telefoonoperator VEI te lanceren om Iliad tegen te werken, waarschijnlijk aanbiedingen met onbeperkte minuten en veel internetgigs

De komst van Iliad is niet het laatste nieuws in Italië op het gebied van low-cost operators. Na de Franse telefoonmaatschappij komt VEI, een nieuwe low-cost provider, naar Italië, die de merknaam overneemt van het reeds bekende Ho.Mobile.

VEI is een Britse telefoonoperator die op het Vodafone-netwerk werkt. In ons land zal de nieuwe mobiele operator komen met aanbiedingen zonder tijdslimieten, oplaadbaar en met onbeperkte pakketten, behalve voor dataverkeer. Hoewel de officiële lancering nog niet heeft plaatsgevonden, heeft VEI reeds een onderneming die in Italië actief is, VEI Srl, met een eigen toegewezen telefoonprefix, eigen nummerbogen en zelfs een operatorcode. Er zijn ook al interconnecties met andere operatoren die in Italië actief zijn, wat betekent dat het theoretisch al mogelijk is om een nummerportabiliteit te maken met een SIM van onze huidige operator naar VEI.

De strijd tegen Iliad

In Italië zal VEI in alle opzichten de virtuele operator van Vodafone zijn, net zoals Kena die van TIM is. De strijd tegen Iliad zou in ons land dus kunnen leiden tot ofwel de verdwijning van kleine virtuele operatoren, ofwel tot hun samensmelting met de klassieke telefoonmaatschappijen die in ons land al geruime tijd actief zijn. Zoals reeds in het buitenland is gebeurd, zetten ook in Italië de “gewone” telefoonmaatschappijen, om zich te verzetten tegen een nieuwe exploitant die met zeer voordelige tarieven komt, in op hun eigen, maar totaal nieuwe exploitanten om de gebruikers ervan te overtuigen over te schakelen op goedkopere tarieven die niettemin onder hun controle staan.

Meer bedrijven betekent meer keuzemogelijkheden voor de gebruikers. VEI heeft echter nog geen pakketten ingediend. Als de Vodafone-operator echter het voorbeeld van andere Europese landen volgt, zouden we te maken moeten krijgen met aanbiedingen van minder dan 10 euro met ten minste 15-20 GB internet en onbeperkte spraakminuten. Er is enige nieuwsgierigheid of de internetverbinding 3G zal zijn zoals Kena van TIM, of dat Vodafone zal besluiten dezelfde snelheid op VEI te gebruiken als het doet voor abonnees van duurdere pakketten.