Stemming in de kelder? Het hoeft niet

Hoe kom je op het idee om een sfeerbarometer voor bedrijven te ontwikkelen? Orlando Policicchio, medeoprichter van de start-up CompanyMood legt het idee en de doelstellingen uit. Tevreden werknemers verhogen immers niet alleen de productiviteit van een bedrijf.

Bedrijven met tevreden werknemers profiteren van een tot 31 procent hogere productiviteit, 37 procent hogere omzet en drie keer zoveel creativiteit. Maar hoe meet u of uw werknemers gelukkig zijn? CompanyMood heeft hiervoor de stemmingsbarometer ontwikkeld, die beschikbaar is als app, in een browserversie en voor terminals. Naast de stemmingsanalyse kunnen opmerkingen worden gemaakt en feedback en ideeën worden doorgegeven. Geautomatiseerde rapporten en een sectorvergelijking vervolledigen de oplossing. CompanyMood is opgericht door Markus Schwed en Orlando Policicchio.

Wat begon als een project in 2012 leidde tot de oprichting van het bedrijf in 2014. Eind 2017 had de start-up meer dan 850 bedrijven uit alle sectoren voor zijn oplossing gewonnen. De oplossing is beschikbaar als gratis starterspakket en in een betaalde basis- en pro-versie.

Orlando Policicchio en Markus Schwed zijn de oprichters van Companymood.

Orlando Policicchio en Markus Schwed zijn de oprichters van Companymood.

ITB: Hoe bent u op het idee gekomen om CompanyMood op te richten?

Policicchio: Mijn medeoprichter Markus Schwed heeft bij een vorige werkgever twee belangrijke teamleden verloren door ontslag. Beide teamleden waren al lange tijd ongelukkig in hun projecten en niemand had het gemerkt. Het team en de managers waren verrast door de ontslagnemingen, dus dachten ze na over hoe ze dit in de toekomst konden voorkomen. Vanaf dat moment begon het team hun wekelijkse stemming op een flipchart te markeren met een puntensysteem van 1 tot 10 en de negatieve punten samen te bespreken. Toen het bedrijf vervolgens verhuisde naar nieuwe en verglaasde kantoren, was een digitale versie nodig. Dat was de geboorte van het idee achter CompanyMood. Toen de tool via mond-tot-mondreclame meer bekendheid kreeg en ook door bevriende bedrijven werd gebruikt, besloten we het idee om te zetten in een start-up.

ITB: Wat zijn jullie doelen, of beter gezegd de volgende stappen?

Policicchio: Natuurlijk willen we een zo winstgevend mogelijk bedrijf opbouwen en ons platform blijven verbeteren. Oorspronkelijk begonnen om de Duitstalige markt te bedienen, werken wij momenteel met meer dan 800 geregistreerde bedrijven uit 23 landen. De omvang van onze klanten varieert van startende ondernemingen met 30 of meer werknemers tot middelgrote bedrijven met enkele honderden en ondernemingen met 1.000 of meer werknemers. In de komende jaren willen wij strategische partnerschappen consolideren en onze oplossing optimaliseren. Het onderwerp AI zal een grote rol spelen. Machine learning, tekstanalyse en de daaruit voortvloeiende voorspellingen (predictive analytics) zullen belangrijke onderwerpen zijn. In het algemeen willen we CompanyMood op lange termijn een plaats geven in de jonge HR-technologie- en people analytics-markt.

ITB: Waarom hebt u voor het Comteam-platform gekozen?

Policicchio: Comteam en het Growr-platform bieden ons de ondersteuning die start-ups in het begin van hun groei nodig hebben. U geeft ons advies en steun en werkt ook met uw contacten om ons in contact te brengen met ervaren deskundigen voor de nodige oplossingen en uitdagingen. Meestal zijn deze ook te vinden bij andere startups in het netwerk. Bovendien spant Comteam zich in om onze oplossing te promoten en beveelt het CompanyMood aan als bijvoorbeeld het verhogen van de tevredenheid en het behoud van werknemers een rol speelt voor een partner. Last but not least scoort Comteam bij mij persoonlijk ook punten met een vriendelijk en bekwaam team dat je snel in je hart sluit.