Super Cashback, eindklassement: wie krijgt de overschrijving

Het ministerie van Economie en Financiën is begonnen met het waarschuwen van de winnaars: het Super Cashback klassement is gesloten, de 1.500 euro’s zijn onderweg

Het heeft bijna vier en een halve maand geduurd, maar eindelijk gaan 100.000 Italianen feestvieren: de 1.500 euro’s van de Super Cashback zijn onderweg, zoals bevestigd door een bericht dat het ministerie van Economie en Financiën via de IO app naar de rechthebbenden heeft gestuurd.

De eerste (en enige) zes maanden van Cashback eindigden op 30 juni 2021 en meer dan 8 miljoen gebruikers namen deel, waarbij 6.120.038 gebruikers vanaf half augustus al (bijna alle, in feite) de terugbetaling van 150 euro voor de zogenaamde “Gewone Cashback” hadden ontvangen. Wat echter nog ontbrak was de overmaking van 1 500 euro voor degenen die in zes maanden tijd meer transacties hebben verricht dan wie ook, niet zonder verhitte controverse over de manier waarop deze transacties werden uitgevoerd. Begin juni leek er een harde aanpak te komen van de “schurken”, maar met de definitieve sluiting van het leaderboard kan nu worden gezegd dat er geen beslissende actie is ondernomen tegen degenen die honderden microtransacties hebben verzameld.

Super Cashback: het bericht van het MEF

Sinds gisteravond, en vooral sinds vanochtend, hebben gebruikers de bevestiging gekregen dat ze bij de 100.000 zitten: op IO ontvingen ze een bericht van het ministerie van Economie en Financiën: “Gefeliciteerd, u hebt recht op Super Cashback! Gefeliciteerd, u bent een van de 100.000 deelnemers aan de top van het Super Cashback-klassement en hebt recht op een terugbetaling van €1500!”

Alle personen die in het betreffende halfjaar ten minste 787 geldige transacties hebben verricht, behoren tot de winnaars. Dit is een zeer hoog aantal, met een gemiddelde van bijna vier transacties per dag, inclusief feestdagen. Niets illegaals echter, want het verbod op microtransacties dat in het ontwerpdecreet Cashback stond, is inmiddels uit de definitieve wetgeving verdwenen.

Super Cashback: wanneer de 1.500 euro arriveert

Nu de kerstvakantie nadert, is er dus 150 miljoen euro onderweg voor 100.000 Italiaanse seriële swipers. In het bericht van het MEF wordt ook het tijdstip van de toekenning gespecificeerd: “Het bedrag zal worden gecrediteerd tegen 30 november 2021, zoals in de verordeningen is bepaald. U zult een bericht ontvangen wanneer de overschrijving zal worden uitgevoerd naar het IBAN dat u reeds hebt meegedeeld”.

Wij willen er echter op wijzen dat zelfs in dit geval de door MEF vermelde datum niet de datum is waarop de winnaars het geld op hun rekening zullen hebben: het is de datum waarop de overschrijving zal worden uitgevoerd.