Atlantis bestaat echt: de te ontdekken onderwatersteden

De mythe van Atlantis leeft voort in de echte wereld dankzij de vele te ontdekken onderwatersteden onder de zeespiegel.

Het verhaal van Atlantis is een van de meest mysterieuze en fascinerende in de mythologie. Volgens de filosoof was de gezonken stad ooit een zeemacht die verder reikte dan de Zuilen van Hercules, en werd zij “in één dag en nacht van ongeluk” tot zinken gebracht door Poseidon.

En hoewel het waar is dat de mythe al lang onderwerp is van onderzoek door onderzoekers, weet niet iedereen dat er echte “Atlantanen” in de wereld zijn, die nog steeds in de diepten van de zee bewaard worden. Naarmate de menselijke beschaving zich verspreidde over de continenten die wij nu kennen, kwamen handel en kustnederzettingen steeds vaker voor, en werden er veel meer havensteden gebouwd om toegang te krijgen tot zeldzame goederen en rijkdommen. Maar de waterkant is niet altijd een veilige plek om je te vestigen. Natuurrampen zoals aardbevingen en tsunami’s, veranderingen van de zeespiegel of slecht weer kunnen in één dag verwoesten wat honderden jaren duurde om op te bouwen, waarbij het water gebouwen en levens eist.

Dus dankzij geleerden kunnen we nu ten minste virtueel enkele van deze nederzettingen verkennen die helaas de tand des tijds niet hebben doorstaan en voor altijd verzonken en gekristalliseerd zijn gebleven.

Baia, Italië

Om het eerste voorbeeld van een “echt” Atlantis te vinden, hoeven we niet ver te reizen. Het is geen verrassing dat het zich in Italië bevindt, in het onderwaterpark van Baia, ten noorden van de Golf van Napels. Baia was ooit een Romeins kuuroord bekend om zijn losbandigheid. Gezonken in de 16e eeuw, ligt een groot deel van de oude geschiedenis op de zeebodem als gevolg van ondergrondse druk in de regio. Opmerkelijk onder de huidige ruïnes zijn de onderwaterresten van de Villa Protiro en het verzonken nymphaeum versierd met beelden van keizer Claudius.

Lion City, China

Deze vallei in de Chinese provincie Zhejiang werd in 1959 opzettelijk overstroomd als onderdeel van het Xin’an River Dam project om hydro-elektrische energie voor de regio op te wekken, waardoor het Qiandao meer ontstond. Na een afdaling van 40 meter is het nog steeds mogelijk om een oude stad onder water te bewonderen, die naar schatting 1.400 jaar oud is en ooit aan de voet van de berg Wu Shi stond.

Port Royal, Jamaica

Piratenparadijs Port Royal stond bekend als de kwaadaardigste stad op aarde, voordat een aardbeving en daaropvolgende hevige tsunami op 7 juni 1692 tweederde van het stadscentrum onder de golven duwde. Het resultaat is een cluster van bakstenen die door de kracht van de zee zijn verpletterd, zo’n 2000 gebouwen zijn gezonken en meer dan 6000 mensen hebben gedood.

Atlit Yam, Israël

Dit neolithische dorp, dat in 6300 v.Chr. is verzonken, ligt meer dan 12 meter onder de Middellandse Zee en is een van de oudste onderwaternederzettingen die ooit zijn ontdekt. Het bleef meer dan 8000 jaar verborgen, maar werd in 1984 bij toeval ontdekt door de zeearcheoloog Ehud Galili.

Thonis-Heracleion, Egypte

Gelegen ten noordwesten van Alexandrië aan de Nijldelta, was Thonis-Hercleion een bekende handelshaven voordat het werd verwoest door een aardbeving, die het onder de zeespiegel sleepte. Een reusachtig standbeeld van 6 ton van de Nijlgod Hapi is een van de belangrijkste vondsten in de ruïnes.

Pavlopetri, Griekenland

De ruïnes van Pavlopetri werden in 1967 ontdekt, maar dateren van zo’n 5000 jaar geleden. De verdwijning is waarschijnlijk te wijten aan een aardbeving, die het gebied veranderde in een van de meest fascinerende zeegebieden. Het stadsplan is 4 meter onder de golven perfect bewaard gebleven, met zijn straten, gebouwen en graven die door de tijd zijn geërodeerd maar nog steeds zichtbaar zijn.

Andrea Guerriero