Wat is SATA

SATA of Serial ATA is de standaard interface voor harde schijven, SSD’s en optische drives op de meeste PC’s en notebooks. De laatste tijd wordt de M.2 interface met NVMe interface echter steeds meer gebruikt voor SSD’s, en Serial Attached SCSI (SAS) domineert voor servers.

De Serial ATA interface (SATA) werd in 2000 door Intel geïntroduceerd als de opvolger van de parallelle ATA interface, die later PATA werd genoemd. In augustus 2001 werd een eerste SATA-specificatie uitgebracht door de Serial ATA Working Group. De seriële punt-tot-punt-verbinding met een datasnelheid van 1,5 Gbit/s maakte een overdracht mogelijk van 150 MB/s in plaats van 133 MB/s zoals met PATA en ook langere en dunnere datakabels. In 2004 volgde revisie 2.0 van de SATA-norm met een tot drie Gbit/s verdubbelde datasnelheid en ondersteuning voor Native Command Queuing (NCQ) voor een efficiëntere verwerking van verzoeken aan de harde schijf. NCQ vereist echter, net als hot-swapping in de SATA-standaard, het gebruik van AHCI (Advanced Host Controller Interface) als software-interface. Kabels en connectoren voor externe schijven (eSATA) werden gedefinieerd als een uitbreiding van de norm. Eveneens in 2004 werd de informele SATA-werkgroep omgevormd tot de Serial ATA International Organisation.

Serial ATA 6.0 GBit/s

In augustus 2008 werd de derde herziening van de SATA-standaard goedgekeurd. Aangezien de datasnelheid opnieuw werd verdubbeld tot nu zes GBit/s (600 MB/s), wordt deze ook wel Serial ATA 6.0 GBit/s genoemd. Het was vooral belangrijk voor de aansluiting van SSD’s. In 2009 werd met SATA-revisie 3.1 mSATA gedefinieerd, een vormfactor voor compacte SSD-modules die voornamelijk worden gebruikt in notebooks of tablets. Bovendien werd het TRIM-commando voor SSD’s opgenomen. In 2013 volgde SATA Revisie 3.2 met de invoering van de SATA Express-specificatie met ondersteuning voor SATA- en PCI Express-schijven die via een kabel zijn aangesloten. De M.2 standaard werd geïntroduceerd als de mSATA opvolger. M.2 SSD’s worden gebruikt in nieuwere mobiele computers en ook steeds meer in pc’s met een geschikt moederbord. Zij worden vervaardigd met zowel SATA als PCI Express interfaces. PCI Express SSD’s gebruiken NVMe in plaats van AHCI als software-interface. Revisie 3.3 werd in februari 2016 gepubliceerd als de nieuwste uitbreiding van de SATA-standaard. Het bevat onder andere ondersteuning voor SMR harde schijven.