Dostupno twee maanden later: hoe de anti-WhatsApp echt werkt

Dostupno moet gebruikers in staat stellen berichten te versturen zonder een internetverbinding te gebruiken. Maar sommige gebruikers melden beveiligingsproblemen

De voor de lancering gekozen claim is er een die ieders aandacht trekt. De anti-WhatsApp app die werkt zonder internet. Met deze geloofsbrieven is Dostupno erin geslaagd de aandacht te trekken van publicaties in de sector en van duizenden gebruikers, die de app hebben gedownload en getest op hun Android- en iPhone-toestellen.

Twee maanden na de lancering is de tijd gekomen om de balans op te maken van de effectiviteit van de app, de functionaliteit en de problemen die gebruikers zijn tegengekomen die de app hebben gebruikt. Zoals we in ons artikel al aangaven, waren de allereerste recensies in de Google Play Store niet positief, een teken dat het berichtenplatform nog moest worden ingeburgerd. Maar in de afgelopen twee maanden is de situatie er zeker niet beter op geworden. Zoals techjournalist Paolo Attivissimo opmerkt, klagen veel mensen over problemen met de app, en op Reddit hebben sommige gebruikers anomalieën in de app gemeld die de veiligheid van de gegevens van mensen in gevaar brengen.

Dostupno, de app die belooft offline berichten te versturen

Sinds de officiële release heeft Dostupno de aandacht van gebruikers getrokken dankzij de belofte om berichten naar vrienden te sturen, gewoon via hun telefoonlijn, zonder met internet verbonden te zijn. Volgens de ontwikkelaars van de app was dit mogelijk dankzij het algoritme dat zij hadden ontwikkeld.

Dostupno stelt gebruikers in staat berichten te versturen zonder gebruik te maken van een internetverbinding, maar dit zijn berichten die de gebruiker via de app moet instellen en kunnen geen multimedia-inhoud hebben. Om met Dostupno verzonden berichten te ontvangen, moet de ontvanger bovendien de app op de smartphone installeren. Maar dat is niet alles. Wanneer u het bericht verstuurt, begint de smartphone van uw vriend gedurende 20 tot 50 seconden te rinkelen. En je moet geluk hebben dat de ontvanger van het bericht de oproep niet beantwoordt.

Dostupno, problemen met gegevensbeveiliging

Sommige gebruikers, geïntrigeerd door het aanvankelijke succes van de app (hij heeft in korte tijd meer dan 50.000 downloads verzameld), hebben de code van Dostupno geanalyseerd en enkele anomalieën ontdekt die zorgwekkend zijn voor de beveiliging van de gegevens van gebruikers.

Om de problemen van de applicatie te begrijpen, hoef je alleen maar aandachtig de analyse te lezen die op Reddit is gemaakt door de gebruiker Lo_acker. De applicatie is een echte zeef als het gaat om de beveiliging van persoonlijke gegevens. De database waarin de vooraf ingestelde berichten en telefoonnummers van mensen zijn opgeslagen, is gemakkelijk toegankelijk en iedereen kan binnenkomen, de informatie stelen en deze voor illegale doeleinden gebruiken. De ontwikkelaars van Dostupno noemen veiligheid als een van de belangrijkste kenmerken van de toepassing, maar zoals uit dit onderzoek blijkt, is dit in feite niet waar.

Tenzij de programmeurs ingrijpen, brengt het gebruik van de toepassing momenteel uw persoonlijke gegevens in gevaar. Dus wees voorzichtig.