Andreas Wodtke: “2012 – nu komt het computertijdperk pas echt op gang!”

IT-BUSINESS vroeg invloedrijke vertegenwoordigers van de IT-markt naar de vooruitzichten voor het komende jaar. Ziehier het oordeel van Andreas Wodtke, Vice President Systems & Technology Group IBM Germany.

“Naarmate onze wereld digitaler, meer verbonden en intelligenter wordt, blijft het computermodel dat voor deze vooruitgang nodig is, zich verder ontwikkelen.” Dit citaat van Sam Palmisano, sindsdien CEO van IBM, vat de eisen die aan IT worden gesteld treffend samen nu budgetten vaak gelijk blijven.

De toenemende behoefte aan middelen wordt gestuwd door de jaarlijkse groei van digitale gegevens met 50 procent of met 42 procent aan op internet aangesloten apparaten. Bedrijven kunnen deze uitdaging aangrijpen als een kans door het ontwerp, de optimalisering en het beheer van hun IT-infrastructuur op intelligente wijze te transformeren. We hebben het over een nieuw tijdperk: Smarter Computing.

Het definiëren van IT-infrastructuur als een holistisch systeem:

Ontworpen voor gegevens: Big Data

Veel bedrijven zien een kans in het verwerken van grote hoeveelheden gegevens die de mogelijkheden van traditionele datawarehouse- en BI-oplossingen te boven gaan. Big Data-infrastructuren bieden oplossingen voor het analyseren van grote hoeveelheden gegevens uit verschillende bronnen in zeer uiteenlopende formaten – gestructureerd of ongestructureerd. Zij helpen bedrijven zo mogelijk in real time inzichten te verwerven om slimmere beslissingen te nemen.

Voorzien in behoeften: Geoptimaliseerde systemen

IBM investeert in de ontwikkeling van IT-architecturen die flexibel en efficiënt kunnen worden aangepast aan de behoeften van verschillende werklasten in een onderneming. De doelstellingen hier zijn: hogere efficiency door minder beheerinspanning, hogere prestaties en benutting, en minder energie- en ruimtegebruik.

Efficiency komt van consolidatie en virtualisatie, automatisering en integratie. “Set up as needed” betekent een op de werklast afgestemd ontwerp en intelligent beheer van de IT-infrastructuur.

Beheerd in de cloud: Cloud computing

Cloud computing is vanuit verschillende oogpunten belangrijk voor bedrijven: enerzijds kan IT er gebruik van maken om aan de vraag naar hoogwaardige diensten te voldoen; anderzijds zijn cloud-architecturen gebaseerd op technologieën zoals virtualisatie, geïntegreerd dienstenbeheer en automatisering.

Echter is er alleen vraag naar cloud computing als het de gebruikers de veiligheid van hun gegevens kan garanderen. Toonaangevende analisten zien private clouds hier meer op de voorgrond treden.

Investeer in uw mensen

Samen met onze zakelijke partners ondersteunen wij klanten bij het vinden van op maat gemaakte IT-oplossingen. Ik denk dat de complexiteit van projecten zal blijven toenemen, zodat uitstekende advies- en servicevaardigheden steeds belangrijker zullen worden.

Systeemhuizen en gespecialiseerde dealers kunnen de kansen benutten door te investeren in de opleiding van hun medewerkers en zo projecten met een hoge toegevoegde waarde voor de klant te realiseren.

Diegenen die economisch denken en in de onderwerpen durven springen, zullen deelnemen aan de groeimogelijkheden. Wij nodigen u van harte uit dit te doen.